112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Toch nepwapens als prijzenpot op kermis ondanks verbod

Zwolle – Nepwapens! Ze zijn vaak niet van echt te onderscheiden en je kunt ze deze week gewoon winnen op de Zwolse Zomerkermis. De politie Zwolle is er niet blij mee. De gemeente, organisator van de kermis, wijst naar de pachtovereenkomst met de kermisexploitanten.

Afgelopen dinsdag zorgde een nepwapen al voor problemen. In de wijk Holtenbroek moesten wijkagenten drie personen, waarvan twee minderjarig, aanhouden na een melding. Een buurtbewoner had het drietal gezien met een vuurwapen. Achteraf bleek het niet te gaan om een echt vuurwapen.  Of het om een wapen van de kermis ging is niet bekend.

tekst gaat verder onder de foto

Strafblad

Op woensdag volgde een waarschuwing van de politie Zwolle op Facebook over het winnen of kopen van nepvuurwapens op de Zwolse kermis.  “Mocht je in het bezit zijn van zo’n nepvuurwapen, neem het dan niet mee de straat op. Deze nepvuurwapens zijn vaak niet van echt te onderscheiden, zelfs niet door de politie. Dit kan leiden tot ongewenste en gevaarlijke situaties. Tevens kun je een strafblad krijgen wanneer je met een nepvuurwapen over straat loopt.”

Verbod in pachtovereenkomst

De gemeente Zwolle is als organisator van de kermis er extra alert op als dit soort prijzen worden weggegeven. Twan Timmermans, woordvoerder van de gemeente, meldt dat het contractueel is vastgelegd met de kermisexploitanten. “In de pachtvoorwaarden zijn enkele dingen genoemd die NIET als prijs gegeven mogen worden. Het gaat dan om geld, alcohol, messen, (steek)wapens, imitatiewapens of voorwerpen die geschikt zijn voor bedreiging. Dus het mag gewoon niet. We zien er ook op toe, controleren dagelijks dat nepwapens niet worden verstrekt.”

50 euro biljetten

Maar die controle geeft geen 100 procent garantie. Zoals bleek op de eurodag toen meerdere kermisbezoekers met gewonnen nepwapens zijn gespot. Ook waren bij een grijpautomaat opgerolde biljetten van 50 te zien als prijzenpot. Volgens Timmermans van de gemeente is het ondanks de overeenkomsten en de controle geen garantie dat het niet voorkomt. “Er kan natuurlijk altijd onder de toonbank iets gebeuren wat niet mag, maar daar wordt dus stevig op gecontroleerd.”

Nepvuurwapens lijken zo erg op echte vuurwapens dat ze geschikt zijn om iemand mee te bedreigen. Daarom is het verboden om deze nepwapens mee te nemen naar buiten. Ga je er toch mee de straat op dan loop je het risico dat een agent ingrijpt en zijn wapen trekt. Verder wordt het nep-wapen in beslag genomen en krijg je een proces-verbaal. Ook kun je een strafblad krijgen. Thuis mag je spelen met nepwapens waarop een CE keurmerk staat. Nepvuurwapens zonder dit kenmerk zijn verboden. Ook thuis mag je die niet hebben. Bedenk dat een nepvuurwapen vaak echt lijkt. Daarom is hiermee rondlopen op straat levensgevaarlijk.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button