EconomieNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePodcastsRadioStudio Stadkamer

Tjerk en Yigit: duurzame ondernemers in Zwolle

Zwolsche Zwammen en Anders Koffie

Zwolle – De één – Tjerk Kooistra – was een salesprofessional voor andere bedrijven maar startte daarnaast zijn eigen bedrijf ‘Anders Koffie’. De ander – Yigit Espir – nam pas geleden het bedrijf Zwolsche Zwammen over van de oprichter. Beide jonge Zwolse ondernemers vonden elkaar in het gezamenlijke streven naar een duurzame bedrijfsvoering. En de corona-crisis bracht ze nog dichter bij elkaar. De koffie van Tjerk wordt nu ook verkocht in combinatie met een doosje broed waarmee je je eigen Zwolsche (oester)zwammen kunt kweken. Voor Yigit was het dé manier om in de corona-crisis toch zijn bedrijf door te kunnen zetten.

Beide ondernemers waren te gast in Studio Stadkamer Business, het lunchprogramma op Radio Focus. In de donderdag-editie praten we daar met en over ondernemende Zwollenaren en Zwolse ondernemers. Studio Stadkamer wordt vier keer per week uitgezonden – tussen 12 en 14 uur – vanuit de Stadkamer aan de Zeven Alleetjes. Iedere dag heeft een eigen thema.

Duurzaamheid (of sustainability, Yigit spreekt immers vooral Engels) lijkt tegenwoordig steeds meer te behoren tot de kernwaarden van elke onderneming. Zeker jonge ondernemers als Ispir en Kooistra zijn er dagelijks mee bezig: Hoe wordt mijn product gemaakt, hoe beperk ik de afvalstroom van verpakkingen en wat doe ik met het eventuele restproduct.

De ‘Anders Koffie’ van Tjerk smaakt niet alleen goed maar wordt ook duurzaam verwerkt. Zowel het restproduct – koffiedik – als de verpakking worden na afloop weer door Tjerk opgehaald en hergebruikt. ©RTV Focus

Niet zo vreemd dus dat ze elkaar vonden in hun zoektocht. Ispir nam in het begin van dit jaar Zwolsche Zwammen over van de oprichters. Het bedrijf is een voorbeeld van Urban Farming. Een relatief nieuwe manier van ‘landbouw’ waarbij de nadruk ligt op zo duurzaam mogelijk produceren. Bijvoorbeeld door in te zetten op waterbesparing, waarbij soms wel besparingen van 70% worden gehaald ten opzichte van de reguliere landbouw. Tjerk Kooistra was juist op zoek naar een manier om iets met zijn restproduct – koffiedik – te kunnen doen. Koffiedik heeft nog een hele hoge voedingswaarde nadat de koffie gezet is. En het bleek een perfecte voedingsbodem te zijn voor de Zwolsche Zwammen van Yigit.

De Zwolsche Zwammen van Yigit kun je nu ook gewoon thuis kweken. In een duurzame  verpakking krijg je een zakje ‘broed’ . Daarmee tover je in een paar dagen de heerlijkste paddestoelen tevoorschijn. ©RTV Focus

Gerelateerde artikelen

Back to top button