Tijgermug ontdekt in Overijssel
Zwolle – Een oplettende inwoner van Oldemarkt (gemeente Steenwijkerland) heeft begin augustus een aantal Aziatische tijgermuggen gevonden. Deze muggensoort komt oorspronkelijk niet voor in Nederland. Maar wordt hier de laatste jaren wel vaker gezien. De kans dat je in Nederland ziek wordt door een tijgermug is heel erg klein. Dat meldt de GGD IJsselland.
Tijgermuggen zijn duidelijk zwart-wit, met een wit streepje op de rug en ongevlekte vleugels. Het lijfje is kleiner dan een 10-eurocentmunt. In landen waar de tijgermug veel voorkomt, dragen ze soms virussen over. De bekendste is dengue (knokkelkoorts). Daarom willen we ze liever niet in Nederland hebben. Zodra duidelijk is dat er tijgermuggen in een wijk leven, komt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in actie. Zij bestrijden de mug door broedplaatsen schoon te maken en op te ruimen. Mensen die binnen 500 meter van de vindplaats wonen of werken hebben hierover een brief gekregen.
Hoe herken je een tijgermug
Tijgermuggen zijn duidelijk zwart-wit, met een wit streepje op de rug en ongevlekte vleugels. Het lijfje is kleiner dan een 10-eurocentmunt. Ze zijn dus kleiner dan de gewone mug. Denk je dat je een tijgermug hebt gezien? Probeer hem te vangen of doden en meld dit bij de NVWA. Op deze website vind je ook diverse foto’s van de tijgermug.
Controleren en verwijderen: help ook mee
Muggen leggen eitjes in stilstaand water. Door emmers, gieters, speelgoed etc. zoveel mogelijk op te ruimen en regelmatig om te keren, zijn er minder plekken waar water blijft staan. Het muggenseizoen duurt nog tot oktober. Dit kun je doen om muggen te voorkomen:
Controleer regelmatig – ongeveer eens per week – je tuin of balkon op stilstaand water.
Gooi schotels leeg, verwijder water van dekzeilen en maak de dakgoot regelmatig schoon.
Sluit regentonnen af om te voorkomen dat muggen er eitjes in leggen. Ververs het water in het (kinder)zwembadje of gooi het water weg als je het langere tijd niet gebruikt.
Ook een vijver in de tuin kan muggenoverlast geven. Zorg dat de waterkwaliteit goed is voor allerlei waterleven zoals waterkevers, libellenlarven, vissen en/of amfibieën die graag muggenlarven eten. Een fontein voorkomt dat muggen eitjes leggen op het wateroppervlak.
Neem de tijgermug niet mee van vakantie
De tijgermug komt voor in een aantal populaire vakantiegebieden, zoals Italië en de Middellandse zeekust van Spanje en Zuid-Frankrijk. Maar ook dichterbij in Zuid-Duitsland en Noord-Frankrijk. Met vrachtwagens, auto’s of caravans kunnen de muggen of hun eitjes meeliften naar Nederland. Bekijk hier hoe je voorkomt dat je de Aziatische tijgermug ongemerkt meeneemt naar huis.
Meer informatie
Op de website van de NVWA, GGD Leefomgeving en het RIVM lees je meer over de tijgermug. Heb je hierna nog gezondheidsvragen over de tijgermug? Bel dan met de GGD: 038-428 16 56. Voor andere vragen over de tijgermug kun je contact opnemen met de NVWA via 0900-0388 of nvwa.nl/vraag.