Kunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Thuislozen: De wereld van de straat

Een eigen wereld binnen onze maatschappij

Door: Chantal Kuipers

Zwolle – Wie wilde weten hoe daklozen zich staande houden, kreeg woensdag 17 en donderdag 18 oktober een realistisch kijkje in de wereld van de straat. In theater de Spiegel speelde de voorstelling ‘Thuislozen’. Een confronterende voorstelling met Thibaud Delpeut en Adelheid Roosen, aangevuld met lokale acteurs.

[taq_review]

Pijnlijk, rauw en confronterend

Een rommelige plein met vloekende verslaafden, een verwarde dichteres, prostituees en alcoholisten. Kwetsbare mensen met een eigen verhaal. Dit alles speelde zich af op één toneel. Waar je ook keek overal om je heen gebeurde wat en af en toe was het veel. Het maakte in ieder geval pijnlijk duidelijk hoe de wereld van de straat eruit ziet. Een eigen maatschappij binnen onze samenleving waar andere regels en wetten gelden. Het liefste wil je wegkijken omdat het te confronterend is.

En toch viel er ook veel te lachen. Om de onhandigheid, de ontluikende liefde en het feit dat we allemaal mensen zijn die soms verkeerde beslissingen maken maar toch ons best doen er iets moois van te maken.

Zwolse helden

In elke stad waar de voorstelling speelt worden de pauzes opgevuld met persoonlijke verhalen van lokale hulpverleners of vrijwilligers die zich inzetten voor de stad waar het toneelstuk zich afspeelt. In Zwolle waren het Gert Mink van Limor, Job van Skejby Zwolle en Rutger van de participatieraad die hun verhaal vertelden. En dat is de grootste kracht van het stuk. ‘Echte’ mensen die vertellen hoe lastig de weg van de hulpverlening soms is en de moeilijkheden waar je tegenaan loopt als je eenmaal hulp vraagt. Bovendien geven zij de mensen van de straat een gezicht. Door deze persoonlijke verhalen ga je denken ” Dit kan ook mij overkomen.” Een pijnlijke realiteit.

Houd me vast

“Wil je me heel even vasthouden. Ik wil graag even uitrusten.” zegt een actrice die een verwarde dichteres speelt. Misschien vat dit het toneelstuk het beste samen. Want wie ook zijn, uiteindelijk zijn we allemaal mensen op zoek naar liefde en warmte en met dit stuk hebben ze de thuislozen van onze samenleving een gezicht gegeven.

Ben of ken je iemand die in Zwolle hulp nodig heeft, dan kun je hier  de benodigde informatie vinden

Gerelateerde artikelen

Back to top button