AlgemeenNieuws uit Zwolle

Thorbeckedebat met Johan Remkes en Herman Tjeenk Willink

Thema: De gele hesjes voorbij?

Zwolle – Voorzitter van de Staatscommissie parlementair stelsel Johan Remkes en voormalig vicevoorzitter van de Raad van State Herman Tjeenk Willink debatteren donderdag 9 mei a.s. in Zwolle over de houdbaarheid van ons parlementair stelsel. Het thema sluit aan bij het vorige debat op 10 oktober 2018 toen Kajsa Ollongren een open brief schreef aan Johan Rudolph Thorbecke.

Parlemenair Stelsel

Ons bestuur en onze democratie vragen voortdurend om onderhoud volgens Minister Kajsa Ollongren in het Thorbeckedebat van vorig jaar. Is ons parlementaire stelsel sterk genoeg om in deze veranderende samenleving goed te blijven functioneren? Wordt de stem van burgers voldoende gehoord? Deze vragen heeft de Staatscommissie Parlementair Stelsel in opdracht van het kabinet onderzocht. Voorzitter Johan Remkes licht donderdag 9 mei in Zwolle de belangrijkste aanbevelingen toe tijdens het Thorbeckedebat.

Vernieuwing

Is vernieuwing van de parlementaire democratie voldoende om te voorkomen dat onze democratische rechtsstaat onder druk komt te staan? Volgens Herman Tjeenk Willink zijn burgers cliënt en consument geworden en gaat dat ten koste van het publieke besef: ‘Met mij persoonlijk gaat het goed, maar met ons gaat het slecht’. In zijn oproep Groter denken, kleiner doen pleit hij voor een nieuw burgerschap: leraren, rechters, zorgverleners moeten zelf hun werk kunnen vormgeven. Wat mensen inspireert is meer waard dan het korte termijn rendement. ‘De mensen deugen wel, maar het systeem is aan slijtage onderhevig’, aldus Tjeenk Willink.

Stichting Thorbecke Zwolle

Het Thorbeckedebat is een initiatief van de Stichting Thorbecke Zwolle. Het debat wordt jaarlijks georganiseerd om burgers en overheid dichter bij elkaar te brengen en de kwaliteit van het openbaar bestuur te vergroten.

Aanmelden via Zwolse Theaters

Het debat vindt plaats in Zwolse Theaters, Odeon, aan de Blijmarkt 25 in Zwolle. Toegang is gratis, maar aanmelding is noodzakelijk.

Aanmelden
Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button