Voorpagina

Groenlinks: vragen of klachten zorg melden bij gemeente

De Zwolse fractie van GroenLinks heeft besloten géén meldpunt te starten waar inwoners terecht kunnen als zij geen goede zorg krijgen van de gemeente. Woensdagavond organiseerde de fractie een nieuwjaarsbijeenkomst aan de ‘keukentafel’.

Fractievoorzitter Patrick Rijke reageerde direct na afloop: “Dat onze keukentafel te klein bleek voor de
bijna 40 mensen die aanwezig waren, bewijst dat er nog veel te doen is in Zwolle. Deze avond overtuigt mij er echter wel van dat het beginnen van een meldpunt niet de beste manier is om hier een vervolg aan te geven ”.

Woud aan meldpunten

Zaterdag waarschuwde de NOS al voor een woud aan meldpunten dat nu ontstaat.Rijke: “Hoewel wij een groene partij zijn, weigeren wij in dit woud een nieuwe boom aan te planten.” Burgerlid Remko de Paus sluit zich aan bij de reactie die Evelien Tonkens, hoogleraar Burgerschap, maandag gaf. “Inwoners én professionals moeten met vragen of klachten over de zorg bij de gemeente en het sociale wijkteam zijn. Daar moet het uiteindelijk toch gebeuren. Met Tonkens zeg ik: Tot voor kort raakten mensen verdwaald in een woud aan instanties, we moeten voorkomen dat dit met de klachten nu ook gebeurt”.

Second opinion en ombudsteam

GroenLinks zal daarom met nog meer overtuiging dan voorheen pleiten voor het regelen van een goede second opinion en het instellen van een ombudsteam. “Daar is nu inmiddels wel de nodige haast mee geboden”, aldus De Paus. “Van de verhalen over de talloze kastjes en muren die onze inwoners te zien hebben gekregen de afgelopen weken ben ik wel geschrokken. En de sociale wijkteams zijn zich duidelijk nog aan het inregelen, daar verwachten de aanwezigen niet van dat deze op korte termijn in staat zullen zijn door te pakken als het gaat om het regelen van de zorg. Een autistische
jongen, met bestaande indicatie, die met de jaarwisseling alle hulp kwijt raakt en nu overal wordt doorverwezen is iets dat niet zou mogen gebeuren”.

Rijke constateert verder dat de aanwezige professionals zich met de registratiedrift van de gemeente(n) nog niet goed raad weten. “Als ik hoor dat er nu veel meer in plaats van veel minder wordt geregistreerd door hulpverleners, dan schieten we ons doel volstrekt voorbij. De handen horen aan het bed, niet aan het toetsenbord. Waar zelfs Van Rijn vertelt dat het afgelopen zou zijn met de stopwatchzorg, horen wij nu dat deze onverminderd doorgaat. Wij zullen ons college hierover bij de les houden.”

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button