BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

Thorbecke houdt voet bij stuk

Zwolle – Het beeld van Thorbecke op het Stationsplein wil niet van zijn plek. Donderdag zou het beeld verplaatst worden van de rotonde voor het station naar zijn nieuwe tijdelijke plek op het Lübeckplein. Bij aanvang van de werkzaamheden bleek echter dat het beeld veel omvangrijker was dan vooraf ingeschat.

Die inschatting was vooraf gedaan door de aannemer. Vier meter moest het in totaal zijn. Twee voor het beeld twee voor de sokkel en dat was het dan.  Maar toen de eerste schep in de grond ging bleek dat er naast het beeld en de sokkel ook nog een fundering was. Dus twee meter extra. Een probleem voor het transport op de vrachtwagen die stond te wachten. Maar ook voor het takelen vanwege de extra kilo’s en natuurlijk de afmeting. Toen uiteindelijk bleek dat er aan de fundering ook nog eens een heipaal vast zat was het tijd voor beraad.

Op dit moment is het nog niet bekend wanneer het beeld wel verplaatst kan worden naar het Lübeckplein. Uiteindelijk moet dit wel gebeuren want het hele plein en ook de rotonde, waar het beeld van Thorbecke staat, gaan op de schop.

Standbeeld sokkel met fundering

Standbeeld

Het standbeeld van Johan Rudolph Thorbecke is gemaakt door kunstenaar Hans Bayens voor het Stationsplein van Zwolle. Het bijna twee meter hoge bronzen standbeeld van de staatsman werd in 1992 op de rotonde Stationsplein-Stationsweg geplaatst en onthuld. Het bronzen beeld heeft inclusief sokkel een gewicht van circa 3,5 ton

Lübeckplein

Johan Rudolph Thorbecke (1798-1872) was een Nederlands staatsman van liberale signatuur. Hij wordt als de grondlegger van het huidige parlementaire systeem in Nederland beschouwd. In plaats van het beeld van Thorbecke tijdens de werkzaamheden op de gemeentewerf op te slaan is ervoor gekozen het tijdelijk te plaatsen op het Lübeckplein, vanwege de verbinding met het Stadskantoor van de gemeente Zwolle. Thorbecke legde in 1848 in zijn voorstellen voor een nieuwe Grondwet de basis voor het huidige openbaar bestuur in ons land.

Daarnaast draagt het beeld van de staatsman bij aan de leefbaarheid van het Lübeckplein. Daar blijft het staan gedurende de werkzaamheden aan het Stationsplein. Na afronding van de herinrichting zal het beeld van Thorbecke medio 2020 teruggeplaatst worden op het Stationsplein.

Gerelateerde artikelen

Back to top button