Nieuws uit ZwolleRadio

The Craic: Jeugdige muzikanten spelen Ierse Folk in Top 380

Optreden afgewisseld met interview met René de Heer

Zwolle – Een week lang live-radio werd vrijdagmiddag afgesloten met een interview met wethouder René de Heer én een optreden van The Craic. In de Zwolse Top 380 ontving het team van Radio Focus een week lang zeer diverse gasten, deed een poging om 380 platen te draaien (wat natuurlijk niet lukte) en kwam een keur aan live-artiesten langs. Eén van die artiesten is dus The Craic, het nieuwste project van de Zwolse Folkgroep Blue Dew, die dit jaar 30 jaar bestaat.

Ook de wethouder keek vol bewondering naar de jeugd die zonder bladmuziek te gebruiken een aantal nummers speelden. Tussen die optredens door spraken we – al laatste gast van de week – natuurlijk ook over het afgelopen jaar. 2019 is een bijzonder jaar, ook voor de Loco-burgemeester. Het afscheid van Henk Jan Meijer en de komst van de nieuwe burgemeester Peter Snijders, betekende dat er ook in het College weer opnieuw gezocht moest worden naar de manier van werken. De burgemeester brengt als voorzitter natuurlijk ook zijn eigen stijl mee naar de vergaderingen.

“Zo,” vertelde de Heer: “is Peter Snijders veel meer gericht op de dialoog. En door dialoog ergens uit zien te komen. Maar ook op het durven zetten van stappen.”
Eén van de stappen die Zwolle gaat zetten is de schaalsprong. Van nu bijna 130.000 inwoners naar 150 of misschien wel 170 duizend. Voor de Heer geldt: “De stad groeit vanwege de kwaliteit, daarvan moet het College dan ook de hoeder zijn. En daarbij moet je ook over de huidige collegeperiode heen kijken. We doen het voor bijvoorbeeld voor de jeugd die hier zit te spelen.”

Wethouder René de Heer was – al bijna traditiegetrouw – de afsluitende gast in de week van de Zwolse Top 380. © RTV Focus – Matthijs van Os

The Craic: een Iers fenomeen

De Zwolse Ierse Folkband Blue Dew vierde haar 30-jarig bestaan onder andere met een vakantie in Ierland. Ze gingen niet met alleen de band maar alle kinderen – waarvan de meesten ook muzikanten zijn – gingen mee. John Beumer: “Tijdens de zogenaamde Irish Nights in de dorpen daar zie je dat hele families samen aan het spelen zijn. Kinderen spelen gewoon mee met de volwassenen. Het gevoel van saamhorigheid dat daarbij ontstaat dat heet The Craig.” En diezelfde naam kreeg nu het nieuwe project waarmee Blue Dew het nieuwe jaar ingaat. Misschien wel het meest bijzondere aan dat project is dat de jeugd voor elkaar ook leert spelen op de bijzondere instrumenten die bij de Irish Folk horen.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button