Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVerkeerVoorpagina

Zwolle start pilot in het stationsgebied

Speciale parkeerplaatsen voor deelfietsen en deelscooters

Zwolle – Na de zomervakantie start dichtbij het station een pilot om het gebruik van deelfietsen en -scooters makkelijker te maken. En om de overlast van geparkeerde de deelfietsen en scooters in het gebied aan te pakken. Vanaf 1 september 2023 is er de mogelijkheid om deelfietsen en -scooters dichterbij het station te stallen op de Oosterlaan. Vanaf dan is de parkeerplek voor deeltweewielers voor iedere gebruiker zichtbaar in de app van de aanbieder.

Door deze nieuwe parkeerplaats aan te wijzen aan de Oosterlaan, creëert men een goed bereikbare en veilige plek voor deze deelvoertuigen heel dichtbij het station. Op deze manier wil de gemeente het gebruik van deelmobiliteit stimuleren en de toegankelijkheid van het gebied vergroten. Tegelijkertijd wil de gemeente Zwolle de parkeeroverlast van de deelfietsen en deelscooters aanpakken. Deelfietsen en deelscooters mag men dan alleen parkeren op de aangewezen plekken. Deze zijn zichtbaar in de app van de aanbieder. Op het kruispunt van de Stationsweg en de Burgemeester van Rooijensingel is al zo’n parkeerplek beschikbaar. Met het toevoegen van een parkeerplek aan de Oosterlaan komt er een plek in de buurt bij.

Pilot 1 september 2023 van start

Voor deze pilot is de Oosterlaan aangewezen, de directe omwonenden betrekt men bij de invulling van de exacte locatie. De parkeerplaatsen zijn na de zomervakantie herkenbaar door de speciale borden en markering op de straat. De pilot start op 1 september 2023 en duurt tot 1 juni 2024. Gedurende deze periode wordt het gebruik van de verschillende vormen van deelmobiliteit gemonitord en eventuele overlast besproken worden met de aanbieders van deelmobiliteit. Bij de evaluatie betrekt de gemeente de omwonenden en de aanbieders van de deelfietsen en deelscooters.

Vervolg: verkenning in stallingen station

In het stationsgebied zijn er al verschillende stallingen voor fietsen en scooters, hier kunnen eigen fietsen geparkeerd worden. Ook vind je hier deelfietsen zoals de OV-fiets van NS en deelfietsen van andere aanbieders. De gemeente Zwolle en NS onderzoeken samen hoe de deur-tot-deur reis met het OV in de toekomst geoptimaliseerd kan worden met deelmobiliteit.

Gerelateerde artikelen

Back to top button