112 nieuwsKabelkrantNieuws uit Zwolle

Tbs-maatregel en dwangverpleging voor beenbijter uit Zwolle

Zwolle – De rechtbank Overijssel legt een 45-jarige man een tbs-maatregel met dwangverpleging op. De man mishandelde politieagenten en beet iemand van het arrestatieteam in zijn been. Daarnaast bedreigde hij twee psychiatrisch verpleegkundigen van de instelling waar hij verbleef. De man is volledig ontoerekeningsvatbaar en krijgt daarom geen straf opgelegd. Hij lijdt onder andere aan schizofrenie en er is sprake van problematisch alcohol- en drugsgebruik.

De dader gaf tijdens de openbare terechtzitting van 10 augustus 2021 al aan dat tbs de oplossing voor hem zou zijn. Hij werd op 16 maart uit zijn flat aan de Wolthuismarke gehaald nadat hij vanaf zijn balkon mensen dreigde iets aan te doen. De man verkeerde in psychotische toestand.

Geweld

De politie hield rekening met geweld. Eerder, op 20 november, ging de dader agenten te lijf met vleesmessen. Daarom werd er op 16 maart een speciaal arrestatieteam ingeschakeld en een politiehond. Op het balkon op de tweede etage van het appartementencomplex stonden leden van een arrestatieteam met flashbangs (flitsgranaten met harde knallen) in de aanslag.

Het blijkt niet het gewenste effect te hebben. De Zwollenaar pakt de kop van de hond vast, vocht met een mes in zijn hand met de agenten en beet een agent in het been. Uiteindelijk werd er drie keer geschoten door de politie, waarna de Zwollenaar werd geraakt door een kogel in zijn bovenbeen. Pas daarna lukte het om de dader te overmeesteren.

Gerelateerde artikelen

Back to top button