Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Tafels vol soep bij Damn Food Waste op Grote Kerkplein

Zwolle – Vanmiddag om 12 uur ging de keuken open van het Damn Food Waste evenement op het Grote Kerkplein in Zwolle. Iedereen kon aanschuiven en een gratis kom soep met brood nuttigen. De soep werd uitgeserveerd om mensen te wijzen op de voedselverspilling.

Voor de soep is groente gebruikt wat anders verspild zou worden. Zo hebben de vrijwilligers van Damn Food Waste afgelopen donderdag bloemkolen van een akker gehaald in Zeewolde. Deze zouden anders verspild worden omdat de landbouwer de groente niet kwijt kon of niet kon oogsten door tijdsdruk.  Vervolgens is de 650 kilo groente gesneden met hulp van studenten van het Deltion College en verwerkt tot soep voor bijna 1500 mensen.

In Nederland alleen al wordt ongeveer één derde van ons voedsel verspild.  Voedselverspilling is het weggooien van eten dat nog goed en eetbaar is. Er wordt voedsel verspild omdat de groente niet aan de cosmetische eisen voldoet, er te strikt omgegaan wordt met houdbaarheidsdata of omdat we meer kopen dan we op kunnen eten. Deze redenen liggen deels bij de consument maar ook bedrijven en supermarkten spelen hier een rol in.

Het verspillen van voedsel heeft ecologische, economische en sociale gevolgen.

Damn Food Waste Zwolle is een initiatief van FoodGuerilla (OneWorld), Voedingscentrum, Youth Food Movement, Wageningen UR, Duurzaam Door (Rijksdienst voor ondernemend Nederland), Feeding the 5000/EU Fusions, Provincie Overijssel, Natuur en Milieu Overijssel, Partij voor Cultuur en Groenkapje.

Foto reportage

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button