LifestyleNieuws uit ZwolleVoorpagina

Taartjunkie Kim uit Zwolle verlaat Heel Holland Bakt

Hilversum / Zwolle – Wat kunnen we zeggen over de Zwolse Kim? Met een lach en een traan doorstond deze doorgewinterde thuisbakster (ook wel taartjunkie) de bitterzoete strijd in de tent. Soms gestrest, maar bovenal heeft ze genoten: “Het was een ervaring om nooit te vergeten.”

Verzot op bakken

Kim trapte tijdens de eerste aflevering af met een Flammkuchen à la Kim. Lees: een knapperige bodem belegd met krokante chorizo en zoete puntpaprika. Tot grote vreugde van André die niet meer kon stoppen met proeven. Maar of Kim fan is van (buiten)koken? Absoluut niet: “Ik vind koken helemaal niet leuk en houd alleen van bakken. Ik kook elke avond, maar niet per se omdat ik daar heel blij van word. Bij koken is het vaak een snufje van dit en een snufje van dat en dat vind ik heel lastig. Ik werk liever nauwkeurig en met vaste hoeveelheden, zoals bij bakken.”

Het echte werk

We kunnen Kim alleen maar gelijk geven, bakken is wetenschap en dat maakt gissen onverstandig: “Bakken is heel precies werken en ik ben, in normale omstandigheden, ook heel precies. Het echte bakken doe ik nu zo’n 3 jaar. Daarvoor gaf ik de voorkeur aan pakjes. Tot ik op een dag liever met verse ingrediënten wilde werken. In de maanden daarop ben ik mezelf alleen maar verder gaan ontwikkelen. Helemaal vanaf het moment dat ik op mezelf ging wonen. Ik weet dat mijn moeder het nooit een groot succes vond als ik haar keuken omtoverde tot één grote chaos. Nu ik mijn eigen keuken heb is dat geen probleem meer.”

Lang leve de technische opdrachten

Als we Kim vragen wat ze het leukst vond in de tent, antwoordt ze volmondig: “De technische opdrachten. Ik had dat totaal niet verwacht, maar dat vond ik echt het leukst. Je weet niet wat je kunt verwachten en soms gaat het mis, maar dat maakt het juist zo bijzonder. Ik wist van eerdere seizoenen dat de recepten van de technische opdrachten altijd summier zijn en verder kon ik me er niets bij voorstellen. Er staat dan bijvoorbeeld; maak een crème anglaise. Toevallig weet ik hoe je dat moet maken, maar als je dat niet weet dan ben je de klos. Zo had ik op een gegeven moment melk op m’n werkblad staan en wist ik in de verste verte niet wat ik ermee moest.”

Stressbestendig

Maar de melk was niet het enige struikelblok voor Kim, ze wilde achteraf te veel in te weinig tijd: “Thuis heb je alles bij de hand. Op een gegeven moment wist ik in de tent ook wel waar spullen lagen, maar daar is het toch anders. Bij de laatste opdracht had ik de pech dat m’n cremeux niet snel genoeg opsteef en dat m’n macarons mislukten. Qua tijdsplanning had ik dat anders moeten aanpakken, maar dat is achterafgepraat. Ik denk niet dat het bij mij ontbrak aan kennis en kunde, maar ik ben gewoon niet stressbestendig genoeg.”

Een leven na de tent

“Na Heel Holland Bakt viel ik echt wel even in een zwart gat. Je bent zo druk geweest met continu bakken, nieuwe taarten verzinnen en tussendoor gewoon werken. Aan de ene kant was het dan ook een opluchting dat ik afviel, maar aan de andere kant mis ik het tentleven gigantisch. Vooral de gezelligheid met de andere kandidaten. Ik ben een aantal vrienden rijker. Inmiddels heb ik me weer op het bakken gestort en ben ik crème brulee aan het testen met winterse smaken.”

Dinsdag 1 januari is Kim te gast in Smaakt naar meer, om 22.10 uur op NPO 1.

Recept Naked Apple Pie van Kim

Gerelateerde artikelen

Back to top button