Nieuws uit ZwollePEC ZwolleSportVoetbalVoorpagina

Video – Bekeravontuur eindigt voor PEC Zwolle in Alkmaar

Verslag Evert Jan Pasman

Zwolle – PEC Zwolle is er niet in geslaagd om de halve finale van de TOTO KNVB Beker te bereiken. In Alkmaar is AZ met 4-1 te sterk. Het Zwolse doelpunt komt van het hoofd van Wouter Marinus. Doelman Diederik Boer moet aan het begin van de tweede helft bovendien met een rode kaart het veld verlaten. ,,Daarna wordt het snel 3-1 en dan weet je dat het lastig wordt”, zegt Wouter Marinus.

Zwolle moest het in Alkmaar doen zonder Mustafa Saymak en Ryan Thomas, die geblesseerd waren geraakt. Daardoor moest er geïmproviseerd worden op het middenveld. Erik Bakker en Wouter Marinus kregen de kans vanaf de aftrap. Het begin van Zwolse zijde was vrij aardig, maar al snel nam AZ het initiatief. Diederik Boer stond op de goede plaats om een schot van Oussama Idrissi onschadelijk te maken. Halverwege de eerste helft kwam de thuisploeg op voorsprong. Een bal achter de Zwolse defensie werd door Wout Weghorst opgepikt en vakkundig over Boer gestift: 1-0. Zwolle begon weer wat meer van zich af te bijten en dat resulteerde in de gelijkmaker. Marinus stond op de juiste plek om een afzwaaier van Younes Namli te promoveren tot doelpunt. Die opkikker wilde Zwolle graag tot de rust vasthouden, maar opnieuw was het de thuisploeg die dat plannetje dwarsboomde. Guus Til schoot binnen uit een hoekschop. ,,We hebben het altijd lastig in uitwedstrijden bij AZ”, vertelde Marinus. ,,We komen op 1-1 en dan gaat het toch nog mis voor rust.”

Direct na rust was het duel gespeeld toen Boer een bal op Alireza Jahanbakhsh wilde onderscheppen. Hij raakte de bal met zijn arm buiten het strafschopgebied en dus trok scheidsrechter Bas Nijhuis de rode kaart. Mickey van der Hart verving daarop Terrel Ondaan en de invalkeeper moest daarna al snel de bal uit het net halen. Idrissi stond op de juiste plek om de bal na een vollopende aanval binnen te schieten. Zwolle probeerde het daarna nog wel, maar de ploeg wist ook wel dat een 3-1 achterstand met tien man goedmaken een te grote opgave was. Het werd uiteindelijk ook nog 4-1 via Weghorst. ,,Na die rode kaart weet je dat het moeilijk wordt”, erkende Marinus.

Komende zaterdag speelt PEC Zwolle opnieuw buitenshuis. Dan gaat de formatie van trainer Van ’t Schip op bezoek bij PSV in Eindhoven (19.45 uur).

AZ – PEC Zwolle 4-1 (2-1)