Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Swollwacht: ‘Signalen drugsoverlast en criminaliteit bij begeleid wonen project Geert Grootestraat’

Zwolle – De lokale politieke partij Swollwacht, maakt zich ernstige zorgen over het begeleid-wonen complex aan de Geert Grootestraat in de wijk Dieze-Oost. De partij heeft, naar eigen zeggen, vernomen dat sprake is van overlast en crimineel gedrag binnen de muren van dit begeleid-wonen project en dit veroorzaakt ernstige gevoelens van onveiligheid.

In het voorjaar van 2021 is het begeleid-wonen complex aan de Geert Grootestraat geopend. Het appartementencomplex biedt een thuis aan jonge mensen die wat ondersteuning kunnen gebruiken op hun weg naar zelfstandigheid en aan jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking. Hier wonen nu zo’n 50 jongvolwassenen met een hulpvraag en 12 jongvolwassenen zonder hulpvraag.

drugsgebruik, drugshandel, mogelijke wapenhandel, bedreigingen (soms met de dood), geluidsoverlast, vandalisme, vernieling en het langsrijden en claxonneren in de nacht, met als oogmerk mensen wakker te houden en te intimideren. Swollwacht

 

“Van deze laatste groep (redactie: 12 jongvolwassenen zonder hulpvraag) wordt verwacht dat zij een oogje in het zeil houden, activiteiten initiëren en een goede sfeer bevorderen.” zo stelt  Swollwacht. De fractie  heeft echter zorgen over dit project vanwege overlast en crimineel gedrag. “De signalen die wij krijgen zíjn zeer ernstig”, aldus de partij. “Het gaat onder meer over drugsgebruik, drugshandel, mogelijke wapenhandel, bedreigingen (soms met de dood), geluidsoverlast, vandalisme, vernieling en het langsrijden en claxonneren in de nacht, met als oogmerk mensen wakker te houden en te intimideren. De zorgverlening aan bewoners lijkt tekort te schieten als sprake is van dergelijke gedragingen. De politie wordt regelmatig gebeld maar lijkt handelingsverlegen. Datzelfde lijkt te gelden voor de begeleiding.”

De cliënten die in het complex zijn ondergebracht worden begeleid door vier zorgorganisaties waaronder Humanitas DMH, Philadelphia, PerspektieV en het Leger des Heils W&G. De zogenaamde gangwachten, de 12 jongvolwassenen zonder hulpvraag, zouden tijdens de nacht de hulp kunnen inroepen van de zorgorganisaties op het moment dat er problemen zijn.

De partij wil van het college weten of ze de signalen herkent? Ook wil ze weten of er vooraf goed is nagedacht over de risico’s als je cliënten met een indicatie WLZ, WMO en forensische zorg bij elkaar laat wonen in één appartementencomplex. En wat dit dan doet met de kwetsbare bewoners binnen dit complex. Swollwacht ziet graag dat het college in gesprek gaat met de vier zorgorganisaties.

Gerelateerde artikelen

Back to top button