Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Swollwacht maakt zich zorgen over agressie tegen BOA’s

Zwolle – De fractie van Swollwacht maakt zich zorgen over het toenemende geweld tegen buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) in Nederland. Daarom wil de partij van het College van B & W weten hoeveel geweldsdelicten er tegen BOA’s in Zwolle bekend zijn en of de BOA’s in Zwolle voldoende zijn uitgerust om zich te weren tegen geweld.

De partij wijst daarbij naar berichten in de media over agressie en mishandeling van de ambtenaren met opsporingsbevoegdheid. Onder andere in Scherpenzeel, Amersfoort, Borne en Gorp waren de afgelopen periode geweldsincidenten waarbij BOA’s slachtoffer waren van agressie.

Scanauto parkeerwachters

Parkeerwachters

Buitengewoon opsporingsambtenaren spelen een belangrijke rol in onze maatschappij. Zij sporen bepaalde strafbare feiten op en vullen zo de politie aan bij het handhaven van de openbare orde en veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan een jachtopziener, milieu-inspecteur, sociaal rechercheur of parkeerwachter. Maar ook in het uitgaansgebied spelen BOA’s een rol, waarbij ze vaak samen met de politie optrekken.

Uitgaansgebied

Juist in het uitgaansgebied waar de BOA’s bijvoorbeeld handhaven op wildplassers en openbare dronkenschap  baart Guido Pasman van Swollwacht extra zorgen: “In deze diensten komen zij (soms) samen met de politie verschillende mensen tegen onder de uitgaansgelegenheden.”

Preventieve middelen

Daarom wil de partij van het college weten hoe vaak agressie tegen BOA’s in Zwolle voorkomt en of de buitengewoon opsporingsambtenaren voldoende zijn uitgerust om zich te weren in dit soort hachelijke situaties. Pasman wijst daarbij op bijvoorbeeld handboeien of andere preventieve middelen die BOA’s mogen gebruiken als ze daarvoor gediplomeerd zijn.

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button