Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

SWAT team jongeren voorkomen vroegtijdig schooluitval in Zwolle

Zwolle – Voor sommige jongeren is het niet vanzelfsprekend dat zij in hun eentje de weg naar school of werk vinden. Daarom nam de gemeente Zwolle afgelopen week samen met scholen, McDonalds, UWV en de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven deel aan de landelijke werkweek ‘Matchen op werk’.

De werkweek is onderdeel van de Landelijke Aanpak Jeugdwerkloosheid. In verschillende regio’s vinden evenementen plaats waar jongeren, werkgevers en professionals elkaar ontmoeten. Allerlei activiteiten moeten ertoe leiden dat meer jongeren naar school, werk of zorg worden begeleid.

Maandag was er een workshop sollicteren bij McDonalds in Zwolle. Adriaan Vrolijk, trainer bij de gemeente Zwolle: “Het was een mooie middag, veel geleerd en de jongeren, die hebben allemaal een gesprek staan bij McDonalds.”

SWAT team ‘ervaren schooluitvallers’

‘Kansen voor jongeren zonder startkwalificatie’ is één van de thema’s die naar voren kwam in de landelijke werkweek. Het behalen van een diploma vergroot de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt. In de regio Zwolle is sinds eind vorig jaar het SWAT team actief. Een aantal jongeren zet zich in als rolmodel om vanuit hun eigen ervaringen andere jongeren bewust te maken en te motiveren om op school te blijven. Met de aanpak ‘Blijf op school, haal je diploma’ geven zij hun eigen invulling om jongeren te bereiken. Op scholen gaan ze hun verhaal vertellen over wat het uitvallen met je doet en dat er vaak allerlei factoren meespelen die van invloed zijn op schooluitval, zoals schuldenproblematiek of een zorgelijke thuissituatie. Op een laagdrempelige manier maken zij het onderwerp bespreekbaar, zorgen zij voor herkenning en maken zij jongeren bewust over wat zij zelf kunnen doen.

Meer vertrouwen jongeren

Door deze preventieve aanpak kan het SWAT team jongeren die dreigen uit te vallen, onder andere op het Entreeonderwijs, bereiken. ”We merken dat andere jongeren meer vertrouwen hebben in deze aanpak omdat het echter voelt als wij het zelf oppakken,” zegt Dylano, één van de leden van het SWAT team.

Gelijkwaardigheid kracht project

Woensdag bezocht het Jongerenteam wethouder Nelleke Vedelaar om met elkaar in gesprek te gaan over jongerenparticipatie in de praktijk. “De kracht van het project is gelijkwaardigheid. Je voelt het enthousiasme en de passie om andere jongeren te helpen, vertelt wethouder Vedelaar. “Dat kan alleen als je elkaar ook echt begrijpt en luistert.”

‘Blijf op school, haal je diploma’ is een groeimodel waar jongeren, docenten uit het MBO onderwijs, jongerenraad en een jongerenconsulent in participeren. Met als doel om het onderwerp jongerenparticipatie op de agenda van de scholen te krijgen en het SWAT team door te ontwikkelen binnen het onderwijs.

Meer informatie

Meer weten over de Landelijke Aanpak Jeugdwerkloosheid?

Landelijke Aanpak Jeugdwerkeloosheid

Meer informatie over de aanpak van werkloosheid in de regio Zwolle?

Aanpak werkeloosheid in Zwolle

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button