Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Succesvolle Schrijfmarathon in de Grote Kerk in Zwolle

Zwolle – Op 10 december 2016 vond in de Grote Kerk in Zwolle de jaarlijkse Amnesty International Schrijfmarathon plaats. Er is een recordaantal brieven geschreven, in totaal zijn er in Zwolle 1988 brieven geschreven voor tien verschillende cases. De opbrengst is zelfs hoger dan in 2015 (1749 brieven). De lokale Amnesty groep in Zwolle is trots op het grote aantal brieven. Voorzitter Huub Wieringa is alle schrijvers zeer dankbaar: “Zij hebben geschreven voor de vrijheid!” In heel Nederland zijn er op meer dan 450 plekken geschreven, naar verwachting zal het totaal aantal brieven meer dan de 101.000 van vorig jaar zijn.

Op 10 december is er enthousiast geschreven van 10 tot 22 uur in de Grote Kerk en in Café Foyé. Er was een grote opkomst in de Grote Kerk, waar de marathon werd ingeluid door wethouder Nelleke Vedelaar. Zij gaf een inspirerende speech over vrijheid en het onrecht dat vele mensen wereldwijd wordt aangedaan. “Als je zelf een brief schrijft, maak je enigszins mee wat de onterecht vastgehouden en vaak gemartelde gevangenen meemaken”. Naast brieven van de wethouder is er ook geschreven door burgemeester Henk Jan Meijer en Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten. De Schrijfmarathon vond dit jaar tegelijk plaats met het Windesheimfestival ‘A Perfect World?!’, waar onder andere Kader Abdolah, Karsu, Muppetstuff en Rico kwamen spreken en optreden.

Scholieren deden ook volop mee

Op vrijdag 9 december hebben leerlingen en studenten van Windesheim, Landstede en verschillende middelbare scholen in Zwolle meegedaan aan de Schrijfmarathon van 2016. De vele brieven die zij hebben geschreven zijn toegevoegd aan de opbrengst van de Zwolse marathon. Er zijn maar liefst 650 brieven geschreven door de scholen. Eind december wordt dit aantal nog verhoogd, als verschillende Landstede leerlingen nog een extra schrijfmarathon zullen houden. Daarnaast hebben scholieren van Het Noordik College in Almelo hun steentje bijgedragen met ruim 190 brieven.

De verschillende cases

De aandacht ging op deze Internationale Dag van de Mensenrechten in het bijzonder uit naar tien verschillende cases. In 2015 heeft de wereldwijde actie geleid tot de bevrijding van drie van de vijf mensen, waarvoor geschreven is. De hoop is dit jaar weer om iets te kunnen betekenen voor al die mensen die groot onrecht is aangedaan, of hen een hart onder de riem te steken. Er is onder andere geschreven voor Annie Alfred uit Malawi. Annie is net zoals alle andere kinderen: ze heeft vrienden, speelt graag en wil later verpleegster worden. De vraag is alleen of Annie een toekomst heeft. Ze heeft namelijk albinisme, waardoor mensen denken dat ze over magische krachten beschikt. In Malawi leven zo’n 7 tot 10 duizend mensen als Annie. Allemaal lopen zij het risico te worden ontvoerd en gedood, omdat de daders denken dat hun lichaamsdelen een fortuin waard zijn. Via de brieven roepen we de president van Malawi op om mensen met albinisme te beschermen. Een van de brievenschrijfsters zei: “Het is bijna niet te geloven dat ze albinokinderen doden, omdat men denkt dat hun lichaamsdelen magische of genezende krachten hebben. Ik ben benieuwd hoe het Annie verder vergaat.” Amnesty International Nederland probeert geregeld updates te geven over alle cases.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button