Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

‘Stuurman en nestor’ Henk Jan Meijer opnieuw benoemd als burgemeester van Zwolle

Zwolle – Henk Jan Meijer is maandagavond opnieuw benoemd als burgemeester van Zwolle . Met deze benoeming, die plaatsvond in de raadzaal,  gaat Meijer zijn vierde ambtstermijn in.  Interim Commissaris van de Koning Boele Staal sprak lovende woorden over Meijer die met de nieuwe benoeming zijn 18e jaar als burgemeester ingaat.

Zwolle mag blij zijn met zo’n burgemeester als stabiele factor binnen Zwolle en de regio. Maar zeker ook als stimulator. Boele Staal, Interim Commissaris van de Koning

 

Het was de eerste keer voor Meijer dat hij in voorstaan van de raad benoemd werd. Voorgaande twee keren vond de benoeming plaats door de Commissaris in de kamer van de burgemeester. Interim CdK Staal sprak burgemeester Meijer, mevrouw Meijer, het college en de raadsleden toe: “Zwolle mag blij zijn met zo’n burgemeester als stabiele factor binnen Zwolle en de regio. Maar zeker ook als stimulator.” Staal loofde Meijer, de raad en het college voor de waargemaakte verwachtingen. Daarbij haalde hij onder andere aan dat Zwolle in de tijd van Meijer is gegroeid tot economische topregio. Ook de bekroning van de binnenstad door Elsevier werd even aangehaald. “Hij heeft zich als een waar stuurman getoond voor de gemeente en regio en daarmee nestor van de 25 Overijsselse gemeenten”.

Meijer zal niet de hele ambtstermijn uitzitten van 6 jaar. Hij heeft, bij zijn verzoek om herbenoeming, aangegeven dat hij nog een jaar burgemeester wil blijven met de bedoeling om het nieuwe college en de nieuwe raad goed op weg te kunnen helpen.

Het is niet alleen bijzonder dat ik hier al zo lang burgemeester ben, maar dat ik het ook nog steeds zo leuk vind. Burgemeester Henk Jan Meijer

 

Meijer zelf was blij met de nieuwe benoeming: “Het is niet alleen bijzonder dat ik hier al zo lang als burgemeester ben, maar dat ik het ook nog steeds zo leuk vind.” En om zijn trots over de stad Zwolle uit te spreken memoreerde hij aan zijn uitspraak tijdens de opening van het PROTO festival  afgelopen vrijdag. “Wat een gave stad! En dat heb ik ook heel erg als ik het over Zwolle heb.  Op een gegeven moment komt er een tijd dat je het moet overdragen aan een ander. Maar ik gun het ook nog heel erg een jaar aan mijzelf”.

Langstzittende burgemeester

Voor de 66-jarige Henk Jan Meijer gaat het om een herbenoeming voor de 4e ambtstermijn. Volgend jaar augustus is hij 18 jaar burgemeester voor Zwolle. Meijer begon zijn politieke carrière in Den Haag. De 66-jarige Meijer werd in 1982 raadslid in Den Haag waar hij van 1987 tot 1989 ook fractievoorzitter was van de VVD. Van 1989 tot 2000 was hij wethouder van Verkeer, Binnenstad en Beschermde Stadsgezichten. In 1994 werd hij locoburgemeester van Den Haag. Bij zijn vertrek uit Den Haag werd hij geridderd in de Orde van Oranje-Nassau en kreeg hij de gouden erepenning van deze gemeente. Sinds 1 augustus 2000 is Meijer burgemeester. En daarmee is hij dan ook één van de langst zittende burgemeesters van Nederland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button