Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Drukbezochte informatievond: Opvanglocatie statushouders zorgt voor veel emotie

Alle vragen en antwoorden op een rij

Zwolle – Een drukbezochte informatieavond in het wijkcentrum de Bolder in de wijk Aa-landen heeft donderdagavond voor veel emoties gezorgd. Meer dan 200 inwoners kwamen op de avond af over een nieuwe opvang locatie voor statushouders. De gemeente wil in een leegstaand kantoorpand tegenover het winkelcentrum een tussenvoorziening maken voor 100 statushouders. Een plek waar ze tijdelijk kunnen wonen in afwachting van een definitieve eigen woning.

De bewoners van de wijk hadden veel zorgen en vragen over het plan. Ze vroegen zich af waarom niet iedereen in de Aa-landen was uitgenodigd, waarom de huurovereenkomst voor 10 jaar was, hoe het zat met de veiligheid, wie de statushouders waren en waar ze vandaan kwamen. Sommigen uitten ook hun angst om hun kinderen buiten te laten spelen of naar de winkel te gaan.  Veel van de vragen werden beantwoord door wethouder Dorrit de Jong, belast met het beleid op het gebied van vluchtelingen, inburgering en integratie maar ook wonen. We zetten de vragen vanuit de bewoners voor je op een rij:

Q. Waarom is niet iedereen in de Aa-Landen uitgenodigd?

A. De gemeente heeft gekeken naar de cirkel rondom de locatie. De bewonersavond was gericht op de direct omwonenden en zij zijn per brief uitgenodigd. “Als we per e-mail zouden uitnodigen dan zouden mensen die heel ver weg wonen ook uitgenodigd worden. Als u geen uitnodiging heeft gehad kunt u uw gegevens achterlaten”.

Q. De vergunningaanvraag is nog niet doorlopen en toch is de huurovereenkomst al getekend. Hoe zit dat?

A. Wethouder Dorrit de Jong: De beslissing is genomen na een grondige toetsing van mogelijke locaties in de hele stad. Hoewel de vergunningsprocedure nog moet worden doorlopen, wordt deze locatie als kansrijk beschouwd. De gemeente wilde bewoners vroegtijdig informeren en daarom is deze informatieavond, 3 weken na het collegebesluit al georganiseerd.

Q. Wat doen jullie met het pand als de vergunningaanvraag niet rond komt. De huurovereenkomst is immers al getekend.

A. Wethouder Dorrit de Jong: We hebben nog meer specifieke doelgroepen die met voorrang gehuisvest moeten worden. Woningen kunnen we er niet van maken. Daar is het pand niet geschikt voor.

Q. ‘Onze kinderen’ staan al jaren op de wachtlijst maar kunnen geen woning krijgen maar asielzoekers wel. Hoe zit dat?

A. Dorrit de Jong: Vanuit het rijk heeft elke gemeente een afspraak dat we met voorrang statushouders hebben te huisvesten. Dit jaar is 8 % van de woningen naar statushouders toe gegaan. We werken hard aan nieuwe sociale huurwoningen. 30 % van de nieuwbouw wordt al gebouwd in de sociale huurprijsklasse. Maar we moeten nu eenmaal een bepaald deel van de woningen met voorrang toewijzen. Niet alleen voor statushouders, maar ook voor mensen vanuit de vrouwenopvang, de maatschappelijk opvang, vanuit ‘beschermd wonen’ projecten. En niet iedere statushouder krijgt direct een woning. Jonge vluchtelingen moeten een woning delen als ze onder de 27 jaar zijn. Deze tussenvoorziening is ook een manier om een grote groep te huisvesten zonder dat we ze een woning moeten geven. De bewoners wonen daar ook met meerdere personen op een kamer en er is een gedeelde keuken en sanitaire voorzieningen. De tussenopvang is niet vergelijkbaar met een zelfstandige woning.

Q. Wat doen jullie voor ‘onze kinderen’ die ook een huis nodig hebben? 

A. Dorrit de Jong:  We werken hard aan nieuwe sociale huurwoningen. 30 % van de nieuwbouw wordt al gebouwd in de sociale huurprijsklasse. Dit jaar hebben we al 1250 woningen opgeleverd. De gemeente Zwolle zet in op flexwonen. We zijn op het stadhuis iedere dag bezig met het realiseren van woningen. In Stadshagen wordt volop gebouwd. In de binnenstad hebben we verschillende locaties waar we willen bouwen. Maar dat wordt soms tegengehouden door mensen die er naast wonen. Daar komt bij dat er best wel veel doelgroepen zijn die we met voorrang woningen moeten geven.

Q. Hoe zit het met de veiligheid?

A. Dorrit de Jong: De statushouders zijn nieuwe Zwollenaren die overdag werken of naar school gaan. Ze krijgen inburgering en taalonderwijs.  Ze hebben er alle belang bij goede buren te zijn. Veiligheid maakt deel uit van het beheerplan van de gemeente.

Q. Er wonen in de wijk veel gezinnen, daar spelen nu bepaalde angsten. ‘Kan ik mijn kinderen nog wel alleen over straat sturen. Kan ik nog wel naar het winkelcentrum?  Komen er alleen mannen of gezinnen in de opvang?

A. Dorrit de Jong:  We kunnen niet precies zeggen welke statushouders er komen. Wel dat deze mensen gekoppeld zijn door de IND aan Zwolle en dat ze hier dus gaan wonen en werken. De IND kijkt wel naar de achtergrond van iemand. Hier in Zwolle hebben we veel werk in de logistieke sector. Dus daar houdt de IND rekening mee. We kunnen niet als gemeente kiezen voor gezinnen of alleenstaande mannen. De IND bepaalt.

Q. Uit welke landen komen ze?

A. Dorrit de Jong: Dat kunnen we nu nog niet zeggen. Wel weten we vanuit de vluchtelingen stroom dat er op dit moment veel mensen uit Syrië, Afghanistan en Jemen binnenkomen. Het gaat niet om Oekraïners. Die zitten op de Oosterenk en dat zijn geen statushouders.

Q. Hoe zit het met de gezondheidszorg. Daar is al een tekort aan en die mensen moeten ook gezondheidszorg hebben?

A. Dorrit de Jong: De gemeente is daar momenteel over in gesprek.

Q. Hoe zit het met de veiligheid? Ik durf mijn kinderen niet meer buiten te laten spelen.

A. Martin Wolieringa, Locatiemanager Kamperpoort: Aan de Meeuwenlaan wonen nu 250 statushouders. Dat is een Regionale Opvang Locatie. Die mensen krijgen uiteindelijk een woning in Zwolle of de regio. Het is een heel vergelijkbare doelgroep. En dat gaat gewoon goed. De klankbordgroep met bewoners heeft qua beeldvorming heel veel gedaan. Ik heb gezegd: ‘Joh we zitten zo dicht op elkaar. Als er wat is, loop dan even binnen. Maar het loopt zo goed dat als ik de Kamperpoorters wil zien moet ik ze opzoeken in het wijkcentrum.’

Q. Als we die mensen opvangen kunnen we dan ook wat betekenen. 

A. Dorrit de Jong: Graag, u kunt zich aanmelden bij de gemeente.

Q. Waarom worden er van het pand niet gelijk woningen gemaakt zodat na drie jaar ‘onze kinderen’ erin kunnen.

A. Dorrit de Jong: Omdat het daar niet geschikt voor is. Het gaat om kamers voor meerdere mensen, een gezamenlijke keuken en sanitair.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button