Dit is een commerciële partnerbijdrageOndernemend nieuws

De rol van de bedrijfsarts: deskundige zorg voor werknemers


Dit is een commerciële partnerbijdrage.

Wil je meer weten over bedrijfsartsen? In dit artikel gaan we dieper in op de rol van de bedrijfsarts en de waarde die zij toevoegen aan de gezondheid en het welzijn van werknemers. We zullen bespreken wat een bedrijfsarts doet, welke verantwoordelijkheden zij hebben en hoe zij een belangrijke schakel vormen tussen werkgevers, werknemers en de gezondheidszorg.

Wat is een bedrijfsarts?

Een bedrijfsarts is een medisch specialist op het gebied van arbeid en gezondheid. Zij hebben een belangrijke rol binnen organisaties en zijn gespecialiseerd in het bevorderen en bewaken van de gezondheid en het welzijn van werknemers. De bedrijfsarts werkt onafhankelijk en adviseert zowel werkgevers als werknemers over gezondheidskwesties die verband houden met werk.

Verantwoordelijkheden van een bedrijfsarts

1. Preventie en gezondheidsbevordering

Een bedrijfsarts houdt zich bezig met het voorkomen van gezondheidsproblemen op de werkvloer en het bevorderen van een gezonde werkomgeving. Zij adviseren werkgevers over het implementeren van effectieve preventiemaatregelen en het stimuleren van gezondheidsbevorderende initiatieven, zoals voorlichting over gezonde leefstijl en ergonomie.

2. Verzuimbegeleiding

Wanneer werknemers door ziekte of arbeidsongeschiktheid niet kunnen werken, speelt de bedrijfsarts een belangrijke rol bij de verzuimbegeleiding. Zij beoordelen de belastbaarheid van de werknemer, stellen een behandelplan op en adviseren over mogelijke aanpassingen op de werkplek om de werkhervatting te bevorderen.

3. Arbeidsomstandigheden en RI&E

Een bedrijfsarts is nauw betrokken bij het beoordelen van arbeidsomstandigheden en het uitvoeren van de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Zij identificeren mogelijke gezondheidsrisico’s op de werkplek, adviseren over preventieve maatregelen en evalueren de effectiviteit van genomen maatregelen.

4. Medische keuringen

Bij bepaalde functies en arbeidsomstandigheden is een medische keuring vereist. De bedrijfsarts voert deze keuringen uit en beoordeelt of de werknemer medisch geschikt is om de betreffende functie uit te oefenen. Op basis van de keuring kan de bedrijfsarts advies geven over eventuele aanpassingen of beperkingen.

5. Samenwerking en advies

De bedrijfsarts fungeert als schakel tussen werkgevers, werknemers en andere professionals in de gezondheidszorg. Zij adviseren werkgevers over gezondheids- en veiligheidskwesties, werken samen met andere arboprofessionals en kunnen werknemers doorverwijzen naar specialistische zorg indien nodig.

Het Belang van een bedrijfsarts

De aanwezigheid van een bedrijfsarts binnen een organisatie brengt verschillende voordelen met zich mee. Enkele belangrijke redenen waarom een bedrijfsarts van onschatbare waarde is:

1. Bevordering van gezondheid en welzijn

Door preventieve maatregelen te nemen en gezondheidsbevorderende initiatieven te stimuleren draagt een bedrijfsarts bij aan het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van werknemers. Dit heeft niet alleen positieve effecten op de werknemers zelf, maar ook op de productiviteit en het succes van de organisatie.

2. Verzuimbeperking

Met hun expertise in verzuimbegeleiding spelen bedrijfsartsen een essentiële rol bij het beperken van verzuim op de werkvloer. Door tijdig in te grijpen, de belastbaarheid van werknemers te beoordelen en passende maatregelen te nemen, kan de bedrijfsarts bijdragen aan een snellere werkhervatting en het voorkomen van langdurig verzuim.

3. Wet- en regelgeving

Een bedrijfsarts is op de hoogte van de geldende wet- en regelgeving met betrekking tot arbeid en gezondheid. Zij kunnen werkgevers adviseren over de wettelijke verplichtingen en helpen ervoor te zorgen dat de organisatie voldoet aan de gestelde normen en richtlijnen.

4. Expertise en samenwerking

Met hun medische kennis en ervaring op het gebied van arbeid en gezondheid zijn bedrijfsartsen waardevolle adviseurs voor werkgevers en werknemers. Zij kunnen samenwerken met andere professionals, zoals arbeidsdeskundigen en psychologen, om een multidisciplinaire aanpak te waarborgen bij complexe gezondheidskwesties.


Dit is een commerciële partnerbijdrage.

Gerelateerde artikelen

Back to top button