Carnaval 2024Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Woensdag 7 februari staat het bruisende carnaval van Zwolle in de schijnwerpers op NPO 2

Zwolle – Schakel in op nationale televisie tijdens het programma Carnavalshart (18.30 uur op NPO 2) en laat je betoveren door unieke momenten van het carnaval in Sassendonk.

“Zwols levenslicht” online op Youtube

Meteen na de tv-uitzending als klap op de vuurpijl om 19.11 uur: de online première van “Zwols Levenslicht: een prachtige documentaire over 66 jaar Carnaval in Zwolle”

Aanleiding voor de film was het 66 jarig bestaan van carnavalsvereniging De Eileuvers maar daardoor ook het 66 jarig bestaan van het vieren van het carnavalsfeest in Zwolle (tijdens carnaval Sassendonk). “We willen laten zien dat carnaval niet gewoon een paar dagen feest is, maar voor heel veel mensen een cultuur en een gevoel dat deel uit maakt van het leven van velen”, aldus producent Dol. De documentaire is een cadeau aan de stad en carnaval vierend Zwolle.

 

Om het idee professioneel vorm te geven is de samenwerking aangegaan met Barry van As van het bedrijf Spookfish media. Barry heeft vele documentaires en films gemaakt en is onder andere 12 jaar verantwoordelijk geweest voor de inhoud en productie van het programma ‘Man bijt hond’.

Zwols Levenslicht: een prachtige documentaire over 66 jaar Carnaval in Zwolle


Je wordt heen en weer geslingerd tussen interviews van markante Zwollenaren, beelden van carnavalsfamilies die het carnaval in al haar faccetten beleven.

Ze nemen je mee naar het leven van de hofnaaister(s) die één keer in de elf jaar een nieuw Prinsenkostuum maken doorspekt met geschiedenis, traditie, humor en liefde. De spanning van het reizen van een nieuwe Prins, zijn opkomst in het traditionele ’nest’. Maar natuurlijk ook veel beelden van het Carnaval op straat, in de cafés, in de optocht. Drone-beelden afgewisseld met ’schilderijtjes-van-carnavalsvierders’ die het carnaval kleuren. 

 

Ze laten zien dat Carnaval Cultuur is, dat beleefd wordt tot in het diepst van de poriën van velen. Een feest van tradities, gekte, families, vriendschappen, een lach, een traan. De basis vormt de verenigingen met hun recepties in het voortraject . Ze zijn aanwezig bij het verdriet van Corona voor de hele wereld, maar ook voor ’t carnaval. Kortom, een film die als je houdt van Zwolle, wellicht van Sassendonk, gezien moet hebben. Een ‘pareltje’ van liefde, plezier, respect en ook gewoon ‘lol’.

 

Een film geproduceerd door Sander Dol (St. Culturele producties Even doen) en artistiek vormgegeven door Barry van As (Spookfish media).

Gerelateerde artikelen

Back to top button