Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

VIDEO – VVN-Zwolle scootmobielcursus: winkelen, tunneltjes en stoepranden

Zwolle – Voor veel mensen is een scootmobiel een welkome uitkomst wanneer mobiliteit een uitdaging wordt. Net als bij het rijden op een fiets is het echter belangrijk om de nodige vaardigheden te ontwikkelen. Gelukkig biedt Veilig Verkeer Nederland in Zwolle een speciale cursus aan om gebruikers van scootmobiels te helpen zich veilig en zelfverzekerd in het verkeer te bewegen. Dinsdagochtend stond bij Sportpark de Siggels in Zwolle Zuid de tweede dag van zo’n scootmobielcursus op het programma.

Ronald, een deelnemer aan de cursus, deelt zijn ervaring: “Ik heb normaal gesproken altijd een fiets gehad, maar vanwege knie- en rugproblemen moest ik overstappen op een scootmobiel. Voor mij viel het leren rijden ermee mee, omdat ik vijftien jaar lang les heb gegeven op deze voertuigen.”

In de supermarkt, tunnelrijden

De cursus, opgezet door VVN, omvat vier sessies van anderhalf uur. De eerste sessie richt zich op vaardigheidstraining, waarbij deelnemers leren manoeuvreren met de scootmobiel en hun draaipunt leren kennen. In latere sessies verkennen de deelnemers samen met instructeurs de wijk en leren ze om te gaan met uitdagende situaties, zoals winkelen en het navigeren door nauwe doorgangen.

Instructeur Elise Ruiter merkte op dat winkels, smalle ruimtes en op- en afritten vaak als lastig worden ervaren. Het beheersen van de snelheid is ook een belangrijk aspect, waarbij gebruikers moeten wennen aan het loslaten van de hendel om te remmen.

Actieradius

Niet echt onderdeel van de cursus, maar zeker van belang: de actieradius. Een goede inschatting van de afstand is cruciaal om onaangename verrassingen onderweg te voorkomen.

Gratis cursus

De cursus wordt kosteloos aangeboden door de gemeente Zwolle en richt zich vooral op gebruikers die recentelijk een scootmobiel hebben ontvangen. Deelnemers worden aangemoedigd om zich in te schrijven voor de cursus, die voornamelijk in het voorjaar wordt aangeboden zodat ze in de zomer direct profijt hebben van de opgedane kennis en vaardigheden.

 

Scootmobiel aanvragen bij de gemeente

Gerelateerde artikelen

Back to top button