Nieuws uit ZwolleRadioRadio gemistStudio StadkamerStudio Stadkamer Gemist

Studio Stadkamer Business – 2020-07-02 – met wethouder Klaas Sloots

Zwolle – Het was de laatste aflevering van Studio Stadkamer Business voor de zomer. Speciaal voor die uitzending hadden we wethouder Klaas Sloots uitgenodigd. De wethouder heeft twee grote dossiers in zijn portefeuille die de laatste paar maanden wel heel dicht tegen elkaar aankropen. Hij is namelijk verantwoordelijk voor zowel een groot deel van de zorg binnen de gemeente als voor de financiën. De corona-crisis trok een zware wissel op beide dossiers.

Studio Stadkamer is het lunchprogramma van Radio Focus. Iedere werkdag – tussen 12 en 14 uur – wordt dit live uitgezonden vanuit de Stadkamer aan de Zeven Alleetjes. Op de donderdag spreken we hierin met Zwolse ondernemers en Ondernemende Zwollenaren.

Beide dossiers stonden juist in de afgelopen tijd volop in de schijnwerpers. De zorg kwam door de corona-crisis onder grote druk te staan, niet alleen op medische gronden maar juist ook op sociaal-emotionele gronden.

Op het andere dossier – Financiën –  werd ook een enorme wissel getrokken. Tot nu toe kostte de crisis de stad zo’n 10 miljoen euro, tekende de Stentor al op. Toch kijkt de wethouder positief aan tegen hoe de stad ervoor staat.

We kunnen de extra uitgaven door de corona-crisis tot nu toe prima opvangen als stad, mede dankzij de rijksbijdragen die we al ontvingen. Als de crisis heel veel langer gaat duren, dan worden de extra middelen die uit ‘Den Haag’ gaan komen wel belangrijker. Wethouder Klaas Sloots, over de financiële gevolgen van de coronacrisis.

Zwolle neemt daarbij een behoorlijk unieke positie in. “Veel vergelijkbare steden kijken met enige jaloezie naar Zwolle,” vertelde Sloots. “We hebben nu in de stad een meerjarig sluitende begroting en hebben zelfs geld gereserveerd voor nieuwe ontwikkelingen. Dat is ook de nadrukkelijke wens van de raad geweest. Dat investeringsfonds moet op den duur gaan zorgen voor honderden miljoenen die we in de stad kunnen investeren. Op dit moment – door de crisis – vullen we dat fonds met incidentele bijdragen, maar op den duur moet dat een structurele bijdrage gaan worden.”

Luister het hele interview met de wethouder hierboven terug. Hij was te gast in het 2de uur van deze Studio Stadkamer Business.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button