KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Het hoofd koel houden bij hittestress met Straatboer

Zwolle – Het klimaat verandert: hittestress, droogte en extreme regenbuien. Dit geeft een risico voor het vastgoed van corporaties. En er is gezondheidsschade. De armste wijken zijn de meest versteende en warmste wijken.

Huurders hebben volgens onderzoek 3x zo vaak te maken met hittestress vergeleken met andere doelgroepen.

Yvonne van Langen van woningcorporatie SWZ deelde bij een bijeenkomst van Groene Huisvesters de gezamenlijke Straatboer-aanpak, waarbij men versteende tuinen verandert in groene oases.

Groene tuinbestuiving in Zwolle

Ieder groen stipje is een Make-over tuin. Voorheen een volledige versteende voortuin. Het beeld van de Make-overs in 2023 laat zien dat er clusters ontstaan: daar waar de eerste bewoner zich ooit heeft aangemeld, ziet ze wekelijks nieuwe bewoners zich aanmelden.

“Bewoners laten zich bestuiven door buren om ook hun versteende voortuin te vergroenen.”

Samen met woningcorporaties SWZ en Openbaar Belang is Straatboer benieuwd hoe deze clusters in Zwolle komend jaar zich verder gaan ontwikkelen. En wie weet binnenkort ook in uw stad?!

Ecologische Straatstructuur? De ESS?

Een term die bij haar opkwam, omdat ze iedere dag bouwt aan natuurlijke corridors in de straten én daarbij de bewoner intrinsiek motiveren om vervolgens nog meer te doen. Woning op woning, van straat naar straat.

En ‘bouwen’ we aan het concept richting andere steden. Want daar is ze ‘achter de schermen’ druk mee bezig…

Gerelateerde artikelen

Back to top button