Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Studenten Zone.college lanceren nieuwe Gerbera

Zwolle – Na 3 jaar onderzoek, testen en afkeuren, resultaten vergelijken en selecties maken is het gelukt: studenten Teelt & technologie van Zone.college uit Zwolle hebben een nieuw Gerbera ras gecreëerd! Een mooi ras met unieke eigenschappen, zoals stevige steel, mooie bloemgrootte, goede plukbaarheid en flinke houdbaarheid. En de naam? Zonext.

Mike Damman en Goos de Groot zijn beide nauw betrokken geweest bij het hele proces. Mike heeft zich het afgelopen jaar samen met verschillende medestudenten gebogen over vragen zoals de ziekteresistentie, vaasleven, productie, steellengte en bloemdiameter. Goos was een jaar eerder al actief binnen het project en heeft zich gebogen over de veredeling van de Gerbera. ‘We hebben daadwerkelijk gewoon twee verschillende bloemen aan elkaar geplakt. Niets met kwastjes ofzo. Dat deden we pas later.’

Foto © Matthijs van Os

Feestelijk gepresenteerd

Het resultaat mag er zijn en is afgelopen week gepresenteerd aan het College van Bestuur, het bedrijfsleven, docenten en (oud-)studenten. In een feestelijke bijeenkomst gaven studenten uitleg over het project en de onderzoeksresultaten. De daadwerkelijk onthulling van het nieuwe ras en bekendmaking van de naam was een gezamenlijke actie van studenten Teelt & technologie, René van Kuilenburg (College van Bestuur) en Eimert Fikse (directeur mbo).

De naam Zonext is niet zomaar gekozen. ‘Het is een verwijzing naar de school en naar de volgende generatie telers die hier worden opgeleid,’ vertellen de studenten enthousiast. De nieuwe Gerbera is tijdens de bijeenkomst uitgedeeld aan de aanwezigen en zal tijdens de komende open dagen ook te bewonderen zijn in de kassen aan de Koggelaan.

Begeleiding vanuit bedrijfsleven

Het project rondom de Gerbera is vanuit het bedrijfsleven begeleidt door Arjen Verwer van Bactiva. Hij had regelmatig contact met de studenten en liet ze testen met verschillende bacteriën etc. Verwer is enthousiast over de samenwerking met Zone.college. ‘Van zulke projecten leren de jongens echt superveel!’

De opleiding Teelt & technologie voert regelmatig opdrachten uit voor het bedrijfsleven. Op deze manier krijgen studenten actuele vraagstukken voorgeschoteld en maken ze kennis met de diversiteit van de teeltbranche. Op dit moment volgen ruim 65 studenten de opleiding Teelt & technologie. Zone.college is 1 van de 3 onderwijsinstellingen in Nederland waar deze wordt aangeboden. De opleiding richt zich voornamelijk op de glasteelt en boomteelt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button