KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Studenten ArtEZ Zwolle werken mee aan Sea Shepherd’s Catch Of The Day 2050-campagne

Zeeafval zal de ‘vangst van de dag’ zijn in 2050

Zwolle – Als overbevissing aanhoudt, zal er in 2050 meer zeeafval, zoals visnetten en ander visgerei, dan daadwerkelijke vis rondzwemmen in onze oceanen. Non- profitorganisatie Sea Shepherd wilde dit bewustzijn vergroten en onmiddellijke actie om de oceaan te redden promoten en riep daarom de hulp in van Illustration Design studenten van ArtEZ Zwolle en studenten van de Dutch Design Academy Eindhoven om de unieke campagne Catch Of The Day 2050 te lanceren – het tonen van vissen en schaaldieren gemaakt van in de Noordzee gevonden visnetten.

Catch Of The Day 2050

Om de Catch Of The Day 2050 tot leven te brengen, werd er voor een directe aanpak gegaan wat betreft overbevissing en het aanpakken van verwaarloosd vissersmateriaal. De kunstenaars van ArtEZ University of the Arts Zwolle en Dutch Design Academy Eindhoven kregen de instructie om vis die typisch is voor de Nederlandse wateren na te bootsen met behulp van zeeafval. De studenten werkten ruim 4 maanden aan de kunstwerken die dienen als een tastbare en alarmerende visuele metafoor voor de toekomst. De ArtEZ Illustration Design-studenten ontwierpen en creëerden onder andere de makreel en garnalen (onderstaande afbeeldingen) van de gevonden visnetten. ArtEZ is van plan om op 20 april aanstaande de visuals van de kunstwerken tentoon te stellen op de gevel van de academie.

De aftrap van de campagne vond afgelopen donderdag plaats in het centrum van Amsterdam (Spui), waarbij er een traditionele Hollandse haringkar werd opgezet. Maar in plaats van echte vis, vonden voorbijgangers er haring, makreel en garnalen, volledig gemaakt van afgedankte visnetten. Via een QR-code kunnen voorbijgangers meer informatie krijgen over het project en de dreiging die overbevissing vormt voor onze oceanen. Ook werden de vissen door voedselfotografie-expert Chuck Studios op dezelfde manier gefotografeerd als echt eten.

Foto: Handgemaakte garnalen die de ‘Catch Of The Day in 2050’ uitbeelden,
gemaakt door Nederlandse designstudenten (credit: Ogilvy Social.Lab Amsterdam)
Foto: Handgemaakte haring die de ‘Catch Of The Day in 2050’ uitbeeld,
gemaakt door Nederlandse designstudenten (credit: Ogilvy Social.Lab Amsterdam)

 

Voor mij zorgde deze opdracht voor bewustwording van de hoeveelheid afval die in de
oceaan wordt gedumpt. Het is daarom extra mooi dat we dankzij deze samenwerking het gedumpte materiaal een tweede leven hebben kunnen geven.

– Salomé Kopong, 1e jaar Illustration Design, ArtEZ University of the Arts Zwolle.

 

Wereldwijde overbevissing en plasticvervuiling vormen een serieuze bedreiging voor onze oceaan en daarmee de planeet. Er wordt veel gesproken, er worden veel congressen georganiseerd en rapporten geschreven over milieukwesties, maar met welk resultaat? De feiten en statistieken zijn helder maar toch blijven we ze rationeel negeren. Daarom bedachten we een andere aanpak, direct en in your face, een visuele wake-up call. Kunst en creativiteit ten dienste van onze oceaan!

–Drs. Geert Vons, Artistic Director Sea Shepherd Global, Director Sea Shepherd Nederland

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button