Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

SP, PvdA en D66 willen noodplan voor patiënten huisartsenpraktijk Co-Med

Zwolle – Dinsdag 16 april 2024 werd bekend dat een deel van commerciële huisartsenketen Co-Med failliet is verklaard. Een dag later kreeg deze firma ook al de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd op haar dak vanwege de slechte bereikbaarheid van de praktijken en het niet altijd aanwezig zijn van een huisarts. In Zwolle heeft Co-Med een praktijk in de Bolle Bieste. Hierbij zijn ongeveer 4.600 patiënten aangesloten.

Vrees voor gevolgen

De SP vreest voor de gevolgen voor huisartsenpraktijk deBolleBieste die in bezit is van Co-Med. De dienstverlening en zorg kunnen verslechteren of de patiënten kunnen bij een faillissement zelfs zonder huisarts komen te zitten. Daarom heeft de SP samen met de fracties van D66 en PvdA met schriftelijke vragen gevraagd om een noodplan om basiszorg en toegang tot een huisarts te garanderen voor de patiënten van deBolleBieste. De drie partijen vroegen in januari 2023 gezamenlijk ook al aandacht voor de problemen rond Co-Med.

SP-raadslid Koen van Baal: “Voor de SP komt dit helaas niet uit de lucht vallen. Sinds Co-Med in 2022 deBolleBieste heeft overgenomen zijn er al veel klachten. Over slechte bereikbaarheid, patiënten die amper een dokter te zien krijgen en problemen met het personeel. Problemen die in veel andere plaatsen ook spelen. Ook is CO-Med uit de spoeddienst gezet nadat ze de zorg in gevaar hebben gebracht door meerdere keren geen huisartsen te leveren voor spoeddiensten.”

“Dit is allemaal het gevolg van het perverse verdienmodel waarbij Co-Med zoveel mogelijk patiënten binnenharkt en die zo min mogelijk zorg levert. Dit krijg je als je commerciële bloedzuigers loslaat op de zorg.”

 

“Dit krijg je als je commerciële bloedzuigers loslaat op de zorg.” Koen van Baal, raadslid SP

 

“Wij willen in elk geval voorkomen dat de patiënten van Co-Med nu de dupe worden. Daarom hebben we samen met PvdA en D66 vragen gesteld aan het college. Het college moet samen met de overige huisartsenpraktijken, Isala en zorgverzekeraars om tafel om een noodplan te maken zodat alle patiënten van Co-Med ook bij een eventueel faillissement toegang houden tot een huisarts en noodzakelijke basiszorg.”

Aanwijzing inspectiedienst

Deze week kreeg Co-Med ook al de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd op haar dak. Huisartsenorganisatie Co-Med heeft de bereikbaarheid en de beschikbaarheid van de zorg in meerdere huisartsenpraktijken structureel niet goed geregeld. Dit leidt tijdens de praktijkuren tot grote risico’s voor de veiligheid van patiënten, vindt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De inspectie heeft Co-Med daarom een aanwijzing gegeven. Co-Med moet tijdens de looptijd van deze aanwijzing onder andere gegevens aanleveren waaruit blijkt dat de continuïteit van de (spoedeisende) huisartsenzorg tijdens de praktijkuren is geregeld. Zo moet er elke maand een overzicht worden overlegd van de bezetting in de praktijken én aangegeven worden hoe de waarneming is geregeld voor patiënten die spoedzorg nodig hebben.

Bij spoed niet goed bereikbaar

Zo is uit het onderzoek van de inspectie gebleken dat niet alle praktijken in geval van spoed, binnen 30 seconden bereikbaar zijn. Hierdoor krijgt een patiënt bij spoed niet binnen 30 seconden een medisch deskundig persoon aan de lijn. Ook voor de reguliere (niet-spoed) medische vragen zijn de praktijken overdag niet altijd goed telefonisch bereikbaar. Daarnaast is er niet altijd een medisch deskundige medewerker beschikbaar voor triage, advies of het inplannen van een afspraak.

Geen huisarts bij spoedmelding

De inspectie heeft verder vastgesteld dat er niet in alle praktijken een huisarts beschikbaar is voor het geval er een spoedmelding is. Na zo’n spoedmelding moet een huisarts binnen 15 minuten ter plaatse kunnen zijn óf de patiënt op korte termijn kunnen ontvangen voor een consult.
Daarnaast worden patiënten onvoldoende geïnformeerd waar zij tijdens praktijkuren terecht kunnen met hun (spoed)klachten als de praktijk niet bereikbaar of gesloten is.

Volgens de inspectie kunnen deze ernstige tekortkomingen leiden tot een groot risico voor de patiëntveiligheid. De inspectie vindt dat een aanwijzing noodzakelijk is om de tekortkomingen te verbeteren.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button