Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Bloembakken van ‘moeilijk recyclebaar’ huishoudelijk plastic sieren Assendorp

Zwolle – Innovatieve bloembakken die gemaakt zijn van gerecycled plastic sieren sinds zaterdag de Lindenstraat in de wijk Assendorp. De bakken, die de naam City Parasite dragen, zijn ontwikkeld door het bedrijf Save Plastics, dat zich specialiseert in het hergebruik van moeilijk recyclebaar huishoudelijk plastic. Het bedrijf wil met dit project laten zien dat plastic niet alleen een probleem is, maar ook een oplossing kan zijn voor een groenere en duurzamere stad.

De bloembak is gemaakt van mixfolie, moeilijk recyclebaar huishoudelijk plastic, dat vaak verbrand wordt omdat het lastig opnieuw te gebruiken is. Door er een duurzaam product van te maken zoals deze bloembakken, wil Save Plastics voorkomen dat dit waardevolle materiaal verloren gaat. Bovendien heeft de bloembak een positief effect op het klimaat. Door de planten vermindert de hitte in de stad en wordt de biodiversiteit bevordert. “Het voordeel van plastic is dat het niet rot.” vertelt Bram Peters van Save Plastics”. “Bovendien komt hiermee het plastic niet in de plastic soep terecht en heb je geen tropisch hardhout nodig”.

 

Hiermee komt het plastic niet in de plastic soep terecht en heb je geen tropisch hardhout nodig.

Bram Peters, Save Plastics

 

De leverancier van het plastic is afvalverwerker Rova, die samenwerkt met Save Plastics om het gebruik van gerecycled kunststof te stimuleren. Rova ziet dit project als een manier om inwoners bewust te maken van het belang van goed plastic scheiden en recyclen. Ook hoopt Rova dat er meer vraag komt naar gerecycled kunststof, zodat er meer mogelijkheden ontstaan om plastic afval een tweede leven te geven. Marjolein Mann van de Rova: “Het maakt het ons makkelijker om de kunststoffen goed te laten recyclen. En tegelijkertijd kunnen we hiermee ook aan inwoners laten zien wat er met het plastic gebeurt als we het goed scheiden. Dus hiermee krijgen mensen ook een beetje het gevoel van, waar doen we het nou eigenlijk voor?”

Je kunt zo experimenteren waar je groen wilt in de straat. Een tijdelijke oplossing om het uiteindelijk definitief te maken.. Arjan Spaans, wethouder Zwolle

De nieuwe bloembakken zijn gemakkelijk te verplaatsen. De bewoners in de straat kunnen zelf er mee spelen, schuiven en de straat er mee vergroenen. Na een eerdere proef in oktober van dit jaar was zaterdag de Lindenstraat aan de beurt. Wethouder Arjan Spaans van de gemeente Zwolle hielp zaterdag mee om de eerste planten in de de bakken te doen. “Het is een mooi dat de bewoners de straat willen vergroenen.” vertelt Spaans. “Belangrijk in het kader van het klimaat, maar ook voor een mooie prettige leefomgeving.” Het gaat om een tijdelijke constructie legt Spaans uit: “Je kunt zo experimenteren waar je groen wilt in de straat. Een tijdelijke oplossing om het uiteindelijk definitief te maken. Ik zie het ook echt als experimenteerblokken, maar dan van duurzaam materiaal.”

De bakken worden eigendom van de gemeente Zwolle en kunnen zo de komende jaren ook in andere straten worden ingezet om te vergroenen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button