BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

Storymap – Aantal leegstaande kantoren in Zwolle neemt af

Zwolle – Het aantal leegstaande kantoren in Zwolle is afgenomen. Momenteel staat nog ongeveer 13% van de kantorenvoorraad in de stad leeg. Dit komt enerzijds door de groeiende economie en anderzijds door de inspanningen van de gemeente om kantoren om te zetten naar woningen of andere functies.

Van kantoor naar woning

In de afgelopen anderhalf jaar zijn maar liefst 23 kantoren bij de gemeente aangemeld om de kansen voor ombouw te bespreken. Marktpartijen zien kansen voor kantoren in verschillende delen van de stad, van Oosterenk en binnenstad tot Hanzeland.
Vorig jaar zijn aan de burgemeester Drijbersingel al 82 studentenwoningen opgeleverd. Momenteel zijn er voor 77.000 vierkante meter plannen in de maak (47.850 m2) of in uitvoering (29.200 m2) om kantoorpanden om te bouwen tot onder andere woningen.

Zo worden op dit moment de kantoren van Les Pavillons in Hanzeland verbouwd tot 79 appartementen en komen er in Oosterenk 29 appartementen in voormalig kantoorgebouw Van Gogh. De gemeente heeft recent ingestemd met de verbouw van het voormalige KPN kantoor aan de Roelenweg tot appartementen.

Wethouder René de Heer stelt vast dat de Zwolse ontwikkelingen in de pas lopen met het landelijke beeld: “Halverwege dit jaar werd landelijk een kantorenleegstand van 13% gemeld. Zwolle lag daar toen nog net iets boven met 15%, maar er wordt volop verbouwd en dat zien we terug in de cijfers. We zien nu resultaat van onze inzet, zowel het aantal kantoren als de leegstand in Zwolle is afgenomen.”

De gemeente Zwolle is terughoudend met het mogelijk maken van nieuwe kantoren in de stad en zet actief in op het aantrekken van (nieuwe) bedrijven en het behouden van de al gevestigde bedrijven in de stad. Daarnaast blijft ze samen met verschillende partners investeren in initiatieven om van leegstaande kantoren woningen te maken. De verwachting is dan ook dat de Zwolse kantorenleegstand de komende jaren verder zal afnemen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button