EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Sterke toename WW-uitkeringen aan jongeren, horeca en uitzendkrachten

Aanzienlijke stijging WW-uitkeringen in Regio Zwolle, maar minder groot dan landelijk

Zwolle – In april zijn de effecten van de coronacrisis duidelijk te zien in de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord. Het aantal WW-uitkeringen stijgt aanzienlijk, terwijl er de afgelopen jaren juist sprake was van een daling in deze periode. Op dit moment hebben vooral jongeren, horecapersoneel en uitzendkrachten het zwaar te verduren.

Aanzienlijke stijging WW-uitkeringen in Regio Zwolle, maar minder groot dan landelijk

Eind april 2020 verstrekte UWV 7.775 WW-uitkeringen in Regio Zwolle. Ten opzichte van vorige maand is dit een toename van 13,6% (+928 uitkeringen). Dat is minder dan de landelijke toename van 16,7%. Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen hoger. De stijging in Regio Zwolle is 9,8%, oftewel 697 uitkeringen. Deze toename is eveneens kleiner dan de landelijke stijging het afgelopen jaar (+13,5%).

Horecapersoneel, uitzendkrachten en jongeren in Overijssel en Gelderland Noord zwaarst getroffen
De coronacrisis heeft in april duidelijk zijn weerslag op de arbeidsmarkt. De afgelopen jaren daalde het aantal WW-uitkeringen in deze periode van het jaar. Door het seizoen was er meer werk in bijvoorbeeld de horeca en de bouw. Maar nu neemt de WW in de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord juist sterk toe. Vooral mensen met een uitzendcontract en werknemers in de horeca hebben het, zoals verwacht, zwaar te verduren. Bij uitzendbedrijven nam het aantal WW-uitkeringen in één maand tijd met 52% toe. Vanuit de horeca was deze toename met 43% ook erg groot. Daarbij worden vooral de jongeren sterk getroffen. Het aantal WW-uitkeringen aan jongeren tot 27 jaar uit deze twee branches verdubbelde in de maand april.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 038-2340777 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button