Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Gaat ‘Ketel Delta’ met eilandjes Zwolle en Kampen beschermen tegen hoogwater van IJsselmeer?

Zwolle – Een nieuwe ‘Ketel Delta’, als natuurlijke water barrière om de steden Kampen en Zwolle te beschermen tegen hoge waterstanden op het IJsselmeer. Dat plan opperde Bert Bijkerk van WDO Delta tijdens een interview met Omroep Flevoland.

Het Ketelmeer ligt tussen het IJsselmeer en de IJssel, en kan bij stormen te maken krijgen met hoge waterstanden. Om te voorkomen dat het water het achterland bedreigt en dus de steden Kampen en Zwolle, zijn er ideeën om een ‘Ketel Delta’ aan te leggen. Dit is een gebied met geulen, ondieptes en eilanden, dat de instroom vanuit het Ketelmeer richting Zwolle kan afremmen en tegenhouden. Zo’n Keteldelta is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Biesbosch, een natuurgebied in Zuid-Holland en Noord-Brabant.

De Ketel Delta zou niet alleen de waterveiligheid verbeteren, maar ook nieuwe natuur creëren. Het Ketelmeer is nu nog vrij kaal, maar zou veranderen in een gebied met rietmoerassen, ooibossen, geulenpatronen, oevers en eilandjes. Dit zou de waterkwaliteit ten goede komen, en meer leefgebied bieden voor vogels, stelt Lilian Hermens van Staatsbosbeheer in de reportage van Omroep Flevoland.

Het plan, dat zich uitstrekt van Urk tot aan Kampen, staat nog in de kinderschoenen en is in een verkennende fase, aldus Bijkerk van WDO Delta. Maar hij is hoopvol dat het in de toekomst te realiseren is. “We zijn het aan het verkennen, maar we merken wel dat het idee enorm aanspreekt”, besluit hij tegen Omroep Flevoland.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button