Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Steenuilpaartjes worden verleid tot broeden bij Langenholte Zwolle

Zwolle – De afgelopen jaren zijn er geen of nauwelijks steenuilen gesignaleerd in de regio Zwolle. Stichting Avifauna Zwolle en Landschap Overijssel hopen dit te veranderen. Samen met vrijwilligers en particuliere grondeigenaren hebben ze daarom op landgoed Langenholte onder meer nestkasten opgehangen en boomgaarden aangelegd om het gebied weer aantrekkelijk te maken voor de steenuil. Het jaarproject is onlangs afgerond. In mei hopen ze de eerste steenuilpaartjes te tellen.

Nestkasten, takkenrillen, kruidengrasland

Het particuliere terrein Langenholte nabij Zwolle is door vrijwilligers van onder meer Vrijwillig Landschaps Onderhoud en Avifauna Zwolle ‘steenuil-vriendelijk’ gemaakt. Dit onder begeleiding van Jan van Dijk, voorzitter Stichting Avifauna Zwolle. “Sinds vorig jaar maart hebben we dit 11 hectare groot terrein heringericht. We hebben nestkasten opgehangen, takkenrillen gemaakt, een mei- en sleedoornheg geplant en een grasland ingezaaid met een kruidenmengsel.” Het inrichten van het terrein in Langenholte is uit een fonds gefinancierd door Landschap Overijssel. Met deze maatregelen hoopt men de steenuil weer terug te brengen naar de regio.

Insecten, muizen en vogels lokken

De steenuil leeft van onder meer insecten, muizen en kleine vogels. Met de aanleg van de boomgaard, het kruidengrasland en takkenrillen en het ophangen van nestkasten voor ringmussen hopen Avifauna en Landschap Overijssel het gebied voor deze diertjes aantrekkelijk te maken en daarmee ook voor de steenuil. “De steenuil heeft een relatief klein leefgebied waar het zijn voedsel moet vinden. De rommelige boerenerven van vroeger zie je steeds minder en dat maakt het voor steenuilen moeilijker te overleven. Extra maatregelen zijn daarom nodig.” In mei is de jaarlijkse nestkastcontrole en hoopt men in ieder geval één broedpaar te signaleren. Voor de komende vijf jaar is het streven dat er minimaal vijf steenuilparen zullen gaan broeden.

 

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren