Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Stedelijk Museum in beroep tegen beëindiging museum per 1 januari

Zwolle – Het Stedelijk Museum Zwolle (SMZ) houdt op te bestaan. Als het aan de gemeente Zwolle ligt per 1 januari 2018. Rond die tijd moet de nieuwe Stichting Allemaal Zwolle van start gaan die het cultuur historische verhaal van Zwolle moet gaan brengen. Het bestuur van het Stedelijk Museum vindt echter de executie-datum van 1 januari te snel en heeft daarom beroep aangetekend tegen de datum welke de gemeente hanteert voor de definitieve beëindiging van het museum.

Het SMZ bereidt al geruime tijd een zorgvuldige overgang van personeel, collectie en gebouwen voor. “De daadwerkelijke uitvoering van deze overgang is nog niet aan de orde, omdat hiervoor het raadsbesluit van 30 oktober a.s. nodig is. Ook moet de raad het ondernemingsplan en budget voor de nieuwe organisatie Stichting Allemaal Zwolle (SAZ) nog goedkeuren.”, zo stelt Hennie Kenkhuis , voorzitter van de stichting SMZ. “Voor een gewetensvolle overdracht wil SMZ zich nadrukkelijk verzekerd weten dat zowel personeel én collectie goed terechtkomen. De meeste medewerkers van het museum worden ontslagen.”

“Het SMZ heeft er alles aan gedaan om de samenwerking met de gemeente Zwolle, het HCO en de SAZ zo goed mogelijk te laten verlopen en zal dat blijven doen. Echter, de door de gemeente ingestelde executie-datum van 1 januari 2018 lijkt de overhand te nemen. Daarom ziet het bestuur zich genoodzaakt personeel en collectie te beschermen tegen een overhaaste beëindiging van het museum. SMZ heeft beroep aangetekend tegen de datum van 1 januari a.s. welke de gemeente hanteert voor de definitieve beëindiging van het museum.”

Om te pleiten voor een zorgvuldige overgang hebben het bestuur en medewerkers van het SMZ afgelopen vrijdag tijdens een informatiebijeenkomst met de gemeenteraadsleden de zaak toegelicht. Maandagavond 16 oktober volgt een debat in de raad over de museale samenwerking. Eind van de maand moet er definitief besloten worden over de overgang.

Gerelateerde artikelen

Back to top button