EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Station Zwolle moet ‘Zwolle Centraal’ worden

Zwolle – Station Zwolle moet ‘Zwolle Centraal’ worden. Die wens werd maandagavond door een groot aantal fracties uitgesproken tijdens de raadsvergadering. De aanduiding ‘Centraal’ zou niet alleen meer duidelijkheid moeten verschaffen nu Zwolle een station Stadshagen krijgt. Ook kan de naam ‘Zwolle Centraal’ de stad de erkenning geven die het verdient, aldus de poltieke fracties. Alleen de SP is op dit moment geen voorstander.

Zwolle Centraal symbool groeiende stad

Jan Slijkhuis van de PvdA doet, ook namens alle overige partijen,  een beroep op wethouder Ed Anker voor een gerichte en langdurige lobby. De wethouder van de Spoorzone krijgt het verzoek mee om het proces voor de naamswijziging in gang te zetten.

Slijkhuis: “Er is een diepere motivering. Zwolle maakt op meerdere gebieden een sterke ontwikkeling door. Waarvan het einde nog niet in zicht is. Waarvoor in de rest van Nederland steeds meer belangstelling en erkenning komt. De stad staat steeds beter op de kaart. Het station is als het ware het symbool van het groeiende Zwolle.” Naast dat het met de toevoeging Centraal tot de eredivise van de stations gaat behoren speelt ook erkenning van de groeiende betekenis van Zwolle in het land mee.

Lobby

Ed Anker: “Het is geen lichte vraag. Station Zwolle is het tweede spoorwegknooppunt van Nederland. De naam moet op tal van plaatsen worden gewijzigd. Daar komen weer kosten achter weg.”. Toch wil Ed Anker de ambitie aannemen om zich in te zetten voor de toevoeging Centraal.

Minimaal 40.000 in- en uitstappers per dag

Nederland heeft in totaal 6 Centraal Stations: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Almere en Arnhem. Alleen stations met meer dan 40.000 in- en uitstappers per dag mogen volgens de NS de aanduiding ‘Centraal’ voeren.

Kleinere centraal in een stad gelegen stations zouden zo nodig de aanduiding ‘Centrum’ kunnen krijgen. Het station in Leiden kreeg dus in 1997 als eerste de aanduiding ‘Centraal’ en werd omgedoopt in station Leiden Centraal.

Station Zwolle heeft nu al dagelijks tienduizenden reizigers die in-, uit- of overstappen en dit aantal zal naar verwachting toenemen tot 57.000 in 2025.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button