Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Startsignaal voor planten van bloembollen

Zwolle – Gemeente Zwolle en ROVA zetten zich in om de biodiversiteit in Zwolle te vergroten. Daarom plant ROVA in opdracht van de gemeente 172.500 bloembollen in de stad. Deze bloembollen bloeien verspreid door het jaar heen, zodat de insecten altijd ergens hun voeding vandaan kunnen halen. Vandaag plantte wethouder William Dogger de eerste bloembollen van dit seizoen.

De bloembollen helpen verschillende insecten, waaronder bijen. De bloemen voorzien de insecten van voeding en bieden een schuilplaats. Het bollenmengsel dat door ROVA zorgvuldig is uitgezocht geeft bloemen die al vroeg in het seizoen bloeien. Dit is de periode dat de planten en struiken nog geen stuifmeel en nectar geven. Met het planten van de bollen zorgen ROVA en de gemeente er daarmee voor dat de insecten direct na de winter al voedsel kunnen vinden.

Puur stukje buitengeluk

Wethouder William Dogger plantte vandaag de eerste bollen van dit seizoen: “Ik vind het mooi dat we steeds meer doen om de biodiversiteit te vergroten. Zo krijgen insecten meer kans om te overleven. Hopelijk vermeerderen ze daardoor weer. De bloemenvelden zijn niet alleen goed voor insecten, het is ook nog eens prachtig om naar te kijken. Mijn tip is dan ook om er eens langs te wandelen als het straks in bloei staat. Een puur stukje buitengeluk!”

Plantmachines

Het planten van de bloembollen wordt gedaan met een plantmachine. De bollen worden voor nu verspreid op de hoek van de Burgemeester Drijbersingel en Stenen Pijp, de Pannekoekendijk, Milligerlaan en Mastenbroekerallee.

Vergroten biodiversiteit

Het vergroten van de biodiversiteit is een wereldwijde uitdaging. Een goede biodiversiteit zorgt voor onder andere voldoende insecten en gezonde ecosystemen. Daarom is het van groot belang hier zoveel mogelijk aan bij te dragen, ook op kleinere schaal en in de bebouwde kom. Hier zet gemeente Zwolle zich, als partner van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel, dan ook hard voor in.

Milieukeurmerk

Alle bloembollen zijn gekweekt volgens het millieukeur. Dit houdt in dat de bollen biologisch geteeld zijn en dat geen neonicotinoïden toegepast zijn op de bloembollen. Bollen zonder milieukeur worden behandeld met dit bestrijdingsmiddel, dat giftig is voor de bijen. Om deze reden is bewust gekozen voor bloembollen met milieukeur.

Gerelateerde artikelen

Back to top button