Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Starters vinden in Zwolle steeds moeilijker een woning

Zwolle –  Al vijf jaar op rij is er in Zwolle sprake van een krappe woningmarkt. Ook het vierde kwartaal van 2020 bracht daar geen verandering in. Voor verkopers prettig, zij hoefden gemiddeld maar 19 dagen te wachten op een koper. Maar voor kopers, en dan met name starters erg vervelend. Niet alleen stegen de prijzen weer flink, ook hadden starters meer last van beleggers, die woningen voor hun neus wegkaapten. Dat is de uitkomst van een onderzoek door Rodenburg Makelaars.

Starters en beleggers

Op de woningmarkt van Zwolle vond in 2020 een opmars plaats van beleggers, ten koste van starters. In 2019 werd nog 7% van de woningen gekocht door een investeerder, in 2020 was het aandeel van beleggers in de verkopen al opgelopen tot maar liefst 12%. De benarde positie van starters is in de regio dan ook vooral in Zwolle zichtbaar.

Het aandeel beleggers van 1 op 8 kopers is ruim hoger dan het landelijk gemiddelde van 1 op de 12 kopers. De toegenomen interesse van beleggers op de Zwolse woningmarkt vertaalt zich ook naar een toenemend aantal verkochte appartementen. In het vierde kwartaal van 2020 zijn maar liefst 127 appartementen verkocht, de helft meer dan in het vierde kwartaal van 2019.

In het vierde kwartaal van 2020 zijn de verkopen in meer dan de helft van de gemeenten in deze regio nog gestegen op jaarbasis. Raalte nam de leiding met ruim een derde meer verkopen, maar ook in Zwolle en Voorst stegen de verkopen met een kwart. Het aantal verkopen bereikte het hoogste punt voor een vierde kwartaal sinds 2016, deze stijging is veroorzaakt door het toegenomen aandeel nieuwbouwwoningen in de verkopen. De dynamiek op de gehele regionale woningmarkt zal volgens de onderzoekers naar verwachting in 2021 afzwakken.

Krap aanbod

Het krappere aanbod zal in 2021 de opwaartse prijsdruk verder aanjagen. In het vierde kwartaal van 2020 zijn al jaarlijkse prijsstijgingen van maar liefst 16% (Epe) waargenomen. Ook in Deventer (+8%), Apeldoorn en Zwolle (+10%) liep het prijsniveau verder op. De negatieve economische gevolgen van de coronacrisis vertalen zich niet in lagere woningprijzen.

Kopers in Zwolle betaalden in het laatste kwartaal van 2020 gemiddeld € 326.000 voor hun nieuwe woning, dit is maar liefst € 38.000 meer dan een jaar eerder. Verkopers vonden in het afgelopen kwartaal gemiddeld in 19 dagen een koper voor hun woning; nooit eerder was deze periode zo kort.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button