Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

SP: ‘Overige studio’s anti-kraak pand Zwolle ook verhuren’; ondanks vele rechtszaken

Zwolle – De plaatselijke SP ziet kansen om in het anti-kraak pand aan de Dokter Spanjaardweg extra mensen te huisvesten. Ze vindt het zonde ‘dat er nu maar 9 mensen wonen (0 als het aan de eigenaar ligt) terwijl hier in het verleden prima ruimte was voor 42 mensen’, zo stelt de partij. Er is echter één probleem. De negen anti-krakers die er nu wonen zijn in een voortdurende strijd verwikkeld met de vastgoedeigenaar.

Juridische strijd rondom anti-kraak pand

De situatie rondom het pand aan de Dokter Spanjaardweg 11, blijft gespannen. De bewoners, die al jaren zonder grote problemen in het ‘anti-kraak’ pand woonden, werden geconfronteerd met een dreigende uitzetting door de vastgoedeigenaar vanwege stijgende energiekosten. De rechtbank heeft echter besloten dat de bewoners mogen blijven en dat het pand in zijn oorspronkelijke staat hersteld moet worden, inclusief de aansluiting van nutsvoorzieningen. De bewoners hadden erover geklaagd dat de toegangsdeur was gebarricadeerd door de verhuurder, dat de verwarming was afgesloten en dat de containers er niet meer waren.

‘Ondanks deze uitspraak zijn de aanpassingen niet volledig uitgevoerd’, zo constateert de SP , ‘wat heeft geleid tot verdere juridische conflicten en handhavingsverzoeken onder de Wet goed verhuurderschap, die door het college zijn afgewezen.’ Toch zijn de huidige huurders grotendeels tevreden met hun woonsituatie en streven ze naar een minnelijke oplossing van het slepende conflict.

Kansen voor huisvesting 42 mensen

De SP ziet kansen om het pand te benutten voor meer woningzoekenden, gezien het feit dat er in het verleden tot 42 mensen gehuisvest waren. Dit zou niet alleen voordelig zijn voor de bewoners maar ook voor de eigenaar, aangezien dit meer inkomsten zou genereren, zo stel de socialistische partij. ‘Met de sloop van het pand nog niet in zicht, lijkt verhuur onder de leegstandswet een haalbare optie voor de nabije toekomst.’ zo stelt ze in schriftelijke vragen aan het college.

Vraag om bemiddeling door college

En daarom vraagt de partij of het college bereid is een bemiddelende rol te nemen om te komen tot afspraken tussen bewoners en de eigenaar zodat het pand in goede staat gebracht kan worden en tegen redelijke huur verhuurt kan worden in het kader van de Leegstandswet. ‘Voor zover ons bekend duurt het nog wel enige tijd voordat het pand gesloopt zal worden, dus is in die periode verhuur onder de leegstandswet mogelijk. Uw college heeft recent nog aangegeven meer op deze optie in te willen zetten.’

 

Lees ook:

 

Anti-krakers Oosterenk in gelijk gesteld; leegstandsbeheerder moet boel herstellen

Gerelateerde artikelen

Back to top button