Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Starlink satelliet-treintje rond 22.59 uur te zien boven Zwolle

Zwolle – Zondagavond regende het foto’s en meldingen op Twitter over witte bewegende stippen in de lucht. En vanavond zal dat waarschijnlijk niet anders zijn. Voor de tweede achtereenvolgende keer zullen ook vanavond de stipjes van 60 satellieten te zien zijn boven Zwolle. Wie rond 11 uur vanavond in de buitenlucht naar de sterrenhemel kijkt zal met een beetje geluk die trein van bewegende oplichtende satellieten zien.

Het gaat om satellieten van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk. Dit bedrijf is afgelopen vrijdag begonnen met de lancering van een raket die 60 Starlink satellieten in de ruimte moet brengen.  De lancering, genaamd Starlink 6, is de vijfde Starlink missie dit jaar.

Door duizenden satellieten in een lage aardbaan te plaatsen hoopt het bedrijf wereldwijd breedbandinternet te kunnen leveren, tegen een prijs die vergelijkbaar is met huidige bekabelde internetverbindingen. De gebruiker heeft hiervoor een antenne nodig die “zo groot als een pizzadoos” is.

Vanavond laat rond elf uur zijn er weer satellieten te zien boven Zwolle. Gemist? Nog tot en met de 24ste april komen de satellieten voorbij. Op de site findstarlink.com kun je kijken wanneer de satellieten precies langskomen.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button