CoronavirusNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Stand van zaken COVID-19 in regio IJsselland

Positief geteste inwoners, vaccinaties

Zwolle – Elke week geeft GGD IJsselland updates over de aantal positief geteste inwoners van de regio IJsselland op COVID-19. Ook verschijnt er op woensdag de CoronaMonitor, opgesteld door Veiligheidsregio IJsselland en GGD IJsselland, waarin vertelt wordt wat hen opvalt in de gemeenten in de regio.

Ook in de regio IJsselland zien we, net als landelijk, het aantal nieuwe coronabesmettingen dalen. De CoronaMonitor toont dat het aantal positief geteste mensen in de regio IJsselland nagenoeg gelijk is gebleven ten opzichte van de week ervoor. Er zijn afgelopen week 1180 mensen positief getest. De week ervoor waren dat er 1185. Nieuw is dat in de CoronaMonitor vanaf nu ook de stand van het vaccinatieprogramma staat. Tot en met 24 januari heeft GGD IJsselland 3.261 vaccinaties gegeven.

Verpleeghuizen

In Staphorst en Hardenberg waren de meeste besmettingen de afgelopen week. De meeste besmettingen vonden in de privésetting plaats. Daarnaast zijn relatief veel besmettingen werkgerelateerd. Het aantal verpleeghuizen waar besmettingen geconstateerd zijn, neemt af: RVIM schat nu dat er in ruim 20% van de verpleeghuizen in IJsselland besmettingen zijn.

Vaccinatie

GGD IJsselland heeft de afgelopen week ongeveer 300 vaccinaties per dag gegeven. In totaal zijn er vanaf 15 januari 3.261 vaccinaties gegeven. In heel Nederland waren dat er 163.931, daarvan 106.886 door de GGD. De verspilling van vaccins was nihil en er waren vrijwel geen mensen die niet kwamen opdagen voor hun vaccinatie-afspraak. De vaccinatiebereidheid onder zorgmedewerkers is groot. Vanaf 30 januari gaat de GGD ouderen vaccineren in de regio IJsselland.

Testen

Afgelopen weken is er minder getest dan de weken ervoor. Er is wel voldoende aanbod in de regio, maar de vraag blijft dus minder. Of dit komt doordat men dankzij de lockdown minder klachten heeft of dat de testbereidheid afneemt is onduidelijk. In gemeenten met relatief minder besmettingen wordt ook minder getest en andersom.

In de regio werden afgelopen week gemiddeld 1.292 testen per dag afgenomen dat komt neer op 9.050 tests. Landelijk was dat 268.603 tests. Op Woensdag 18 januari was er een piek van 1.673 testen.

Het maken van een afspraak om je te laten testen kon meestal binnen 6 uur. De testuitslagen van antigeen zijn binnen een paar uur bekend. Als je getest wordt met de PCR-test is het testresultaat binnen 24 uur bekend.19 januari openden er ook 2 prioriteitsteststraten in Deventer en Hardenberg (naast Zwolle) voor zorg en onderwijs

Pop-up-testlocatie Staphorst

GGD IJsselland opent zaterdag 23 januari een tijdelijke testlocatie in Staphorst. Doel is testen gemakkelijker en laagdrempeliger te maken voor de inwoners van deze gemeente en zo het aantal besmettingen terug te dringen.

Maatregelen aangescherpt

De Rijksoverheid heeft vanaf woensdag 20 januari de coronamaatregelen verder aangescherpt. Daarnaast geldt in Nederland vanaf zaterdag 23 januari een avondklok.

Meer informatie

Bron cijfers: Dashboard coronavirus Rijksoverheid (bron RIVM). Kijk voor meer informatie op:

Verdere daling

De CoronaMonitor laat in de week van 11 tot 17 januari een verdere daling zien van het aantal positief geteste mensen in deze regio. Er zijn deze week 1185 mensen positief getest. Dat zijn 223 besmettingen per 100.000 inwoners (ten opzichte van 224 voor heel Nederland). De week ervoor telden we in regio IJsselland 1.808 besmettingen (286 per 100.000 inwoners). In Staphorst, Raalte, Ommen en Hardenberg waren afgelopen week relatief de meeste besmettingen.

Leeftijdsverdeling

De sterkste daling van het aantal besmettingen in de regio vond plaats in de leeftijdsgroep tot 20 jaar. In leeftijdsgroepen van 21 tot en met 60 jaar was er juist een kleine stijging. In bijna 30% (schatting RIVM) van de verpleeghuizen in IJsselland zijn afgelopen week besmettingen gevonden. Dat is een afname ten opzichte van de week ervoor.

Ontwikkelingen

GGD IJsselland is uitgebreider bron- en contactonderzoek gaan doen. Positief geteste mensen krijgen hulp bij het in kaart brengen van de nauwe contacten en de GGD belt deze contacten om quarantaine- en isolatieadvies door te nemen. Tot slot is op 15 januari de vaccinatie van medewerkers van verpleeg- en verzorgingshuizen gestart in de IJsselhallen in Zwolle.

Testen en vaccineren

Vrijdag 15 januari startte GGD IJsselland met het vaccineren van medewerkers in verpleeg- en verzorgingshuizen. De komende tijd krijgen duizenden medewerkers van verpleeg- en verzorgingshuizen, gehandicaptenzorg en wijkverpleging hun coronavaccinatie. Afgelopen vrijdag en het weekend was de opkomst zeer goed. Het blijft voor iedereen belangrijk om je snel te laten testen bij klachten. Je kunt hiervoor vaak dezelfde dag nog terecht op een van de zeven Corona testlocaties bij jou in de buurt. De uitslag krijg je meestal binnen 24 uur en vaak sneller.

L-testlocatie van GGD IJsselland

Voor Zwolle is dat de L-testlocatie van GGD IJsselland gevestigd in de IJsselhallen, Rieteweg 4. Hier kun je op afspraak terecht voor een test op het coronavirus (bel voor een afspraak de afsprakenlijn 0800 – 1202, zeven dagen per week bereikbaar). Op deze locatie worden ook antigeentesten (sneltesten) afgenomen. Hier worden ook medewerkers in zorg of onderwijs in de regio die in aanmerking komen voor voorrang getest. Bel voor een testafspraak met voorrang naar 0800 – 8101.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button