112 nieuwsNieuws in 60 secondenNieuws uit ZwolleTV KortVoorpagina

Staking NS op station Zwolle en Den Haag; overlast verwacht

Zwolle – Leden van FNV Spoor leggen vanochtend tussen 05.00 uur en 09.00 uur het werk neer op de stations Den Haag Centraal en Zwolle. Het gevolg is dat er vanaf die locaties minder of geen treinen rijden.

Regionale treinen en stationswinkels

De FNV wil dat NS weer meebiedt op de concessies voor regionale lijnen, stopt met de werkgelegenheid uit de regio’s te halen en de werkgelegenheid van de winkels en horeca op stations in eigen beheer houdt. Ook willen de NS-werknemers dat NS twee conducteurs inzet op alle dubbeldekkers. Dat is belangrijk voor de veiligheid van de werknemers én de reiziger.

Dubbeldekstrein

Henri Janssen, bestuurder FNV Spoor: ‘Eén conducteur op een dubbeldekstrein is onwerkbaar. Het leidt tot sociale onveiligheid, meer zwartrijders en agressie op de trein. Daar zijn NS-personeel en reizigers de dupe van. Vorig jaar hebben in een paar uur ruim 30.000 reizigers VOOR de 2e conducteur op de dubbeldekkers getekend.’ Onderzoek heeft bovendien aangetoond dat het vele traplopen in de dubbeldekkers slecht is voor de knieën en dat daardoor conducteurs uitvallen. ‘Dat is in niemands belang, ook niet in het belang van NS als werkgever. Met twee mensen vang je dat veel beter op’. Op de stations waar gestaakt wordt, zorgen stakende NS-werknemers voor koffie, thee en koeken voor reizigers die moeten wachten op hun trein.

 

Arriva en CNV

Op de spoortrajecten van Arriva, waaronder het Vechtdallijntje wordt niet gestaakt. Ook de leden van de vakbond CNV Spoor doen niet mee aan de staking.

Beter in gesprek gaan over oplossingen dan actievoeren

NS heeft vakbond FNV Spoor nadrukkelijk uitgenodigd om in gesprek te gaan. NS ziet voldoende aanknopingspunten voor beide partijen om in gesprek te komen over een aantal onderwerpen dat FNV Spoor heeft geagendeerd. Hiermee reageert NS op het ultimatum dat FNV Spoor gesteld heeft. Eerdere verzoeken om in gesprek te gaan zijn door FNV Spoor helaas afgewezen. NS doet een dringend beroep om af te zien van eventuele acties.

Reizigersorganisatie Rover

Reizigersorganisatie Rover vindt dat de meningsverschillen tussen de vakbond en NS over de koers van het bedrijf niet over de rug van de reizigers moeten worden uitgevochten. Rover roept beide partijen op om zich tot het uiterste in te spannen om in gesprek te blijven over de onderwerpen waarover verschil van mening is.
Rover betreurt dat FNV Spoor verrassingsacties, gaat inzetten verspreid over het land, die kort van tevoren bekend zullen worden gemaakt. Op die manier ondervinden reizigers niet alleen hinder van de actie, maar kunnen ze zich er ook niet op voorbereiden.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button