KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Verslag: Climate Campus Connects #2

Iedere zoetwaterdruppel telt

Zwolle – Vrijdagmiddag 23 april hield de Climate Campus in Zwolle een webinar over klimaatadaptatie. Climate Campus is een netwerk van overheden, onderwijs en onderzoeksinstellingen, ondernemers en maatschappelijke initiatieven.

De titel van het webinar was ‘Elke zoetwaterdruppel telt.’ Het duurde een uurtje, er waren twee sprekers en 48 deelnemers.

Royal Eykelkamp

De eerste spreker was Erik Schrier, accountmanager van Royal Eijkelkamp. Eijkelkamp Soil & Water is over de hele wereld betrokken bij bodem- en waterprojecten binnen de thema’s Land degradatie, Voedselzekerheid, Verstedelijking, Vervuiling, Land ontwikkeling en Natuurlijke hulpbronnen.

100 jaar geleden begonnen zij de bodem te bemonsteren met een grondboor die tot 8 meter de grond in kan. Dat is uitgebreid tot een boortechniek die tot 300 meter de grond in kan. Het geeft hen inzicht in de waterspanning en de bodem. Vanwege de klimaatverandering (meer water, maar ook droogte) is dit heel belangrijk. Door intensieve landbouw kan de bodem uitgeput raken en door koolstof toe te voegen kan men dit voorkomen. De bodem is daar nodig om waterbuffers op te slaan, in plaats van het zo droog mogelijk te maken voor het rijden met zware trekkers.

De techniek die men gebruikt voor het opvangen van water is infiltratie. Ze doen daarvoor onder andere onderzoek naar organische stoffen in de bodem en bodemleven. Minder watergebruik is ook een aandachtspunt. Royal Eijkelkamp meet tevens de verdamping van het water. 50% van het regenwater verdampt. Dit koppelen zij aan satellietdata, maar deze zijn op dit moment nog onnauwkeurig.

Field Factors

De tweede spreker was Wilrik Kok, mede-eigenaar van Field Factors. Field Factors levert waterzuivering-systemen voor stedelijke opgaven. Met speciale aandacht voor ruimtelijke kwaliteit.

Field Factors is de ontwikkelaar van de bluebloqs, die de stad groen, koel en klimaatrobuust houden. Bluebloqs zorgen ervoor dat het regenwater niet afgevoerd wordt naar zee, rivier of riool, maar in de bodem terecht komt. Daarvoor moet men het ook eerst zuiveren, omdat het gebied anders verstopt raakt. Uit de waterbel die dan verzameld is, kan men een gedeelte van het water terugwinnen. De spreker noemde twee voorbeeldprojecten die zij hebben gedaan, één in Klapwijk, Rotterdam en één in het Cromvlietpark Den Haag.

Voor Zwolle ziet Wilrik mogelijkheden bij het terrein van de IJsselhallen, waar de gemeente woningen wil gaan bouwen. Men kan daar helemaal vanaf het begin bezig gaan. Samenwerken is volgens hem het belangrijkst bij dit onderwerp, en dat kan ook in de IJsseldelta.

De host van de webinar koppelde de twee bedrijven aan elkaar om te gaan samenwerken, en dat zagen zij beiden wel zitten. Mensen die hierover ideëen hebben, kunnen contact opnemen met de Climate-Campus.

Climate Campus

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button