KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Stadkamer Zwolle start eigen Repair Café

Zwolle – Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet!
Stadkamer Centrum organiseerde op 4 februari het allereerste Repair Café van Stadkamer.

Gratis reparaties

In Stadkamer Centrum aan de Zeven Alleetjes 1a, draaide het op 4 februari allemaal om repareren. Tussen 12:00 en 16:00 uur stonden vrijwillige reparateurs klaar om gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties. Mensen die het Repair Café bezochten, namen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies. Alles wat het niet meer doet, was welkom en maakte kans op een geslaagde reparatie. De reparateurs weten bijna altijd raad! Tijdens het opstarten heeft Stadkamer ondersteuning gehad van het al bestaande Repair Café Aalanden dat zelfs gereedschap heeft gedoneerd. Naast Stadkamer en Aalanden zijn er nog 4 Repair Cafés in Zwolle.

Duurzaam door te reparenen

Door repareren te promoten, wil Stadkamer bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vindt Geert. “In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen.”

Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt. Geert van der Wal

 

De buurt samenbrengen

Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Geert: “Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een fiets, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt.’’

Stichting Repair Café International

Het concept Repair Café is in 2009 ontstaan in Amsterdam en is een initiatief van Martine Postma. Zij richtte in 2010 Stichting Repair Café op. Deze stichting biedt professionele ondersteuning aan lokale groepen in de hele wereld die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café In Stadkamer Zwolle

Stichting Repair Café International

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren