Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Staatssecretaris van Rijn in gesprek met zorgcliënten in Zwolle

Woensdag 10 juni brengt staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een bezoek aan Zwolle. Het bezoek is onderdeel van een serie van gesprekken die hij heeft met betrokkenen uit de zorg die te maken hebben met de veranderingen in de WMO en jeugdzorg.

Zorg vanuit gemeente om langer in woning te blijven wonen

Van Rijn spreekt morgen twee zorg cliënten uit Zwolle die dankzij ondersteuning en aanpassingen aan hun woning thuis kunnen blijven wonen. Hij praat met hen over hoe zij de zorg en ondersteuning ervaren.
Vervolgens neemt hij deel aan een tafelgesprek over langer thuis wonen. Hij spreekt onder andere met cliënten, zorgaanbieders, woningbouw en met wethouder Vedelaar.

De staatssecretaris wil hiermee een beeld krijgen van hoe alle veranderingen in de WMO en Jeugdzorg uitwerken en welke initiatieven ontstaan in de nieuwe praktijk.
Door gesprekken met cliënten, mantelzorgers, zorgprofessionals en bestuurders gaat hij op zoek naar overbodige regels en formulieren. Van Rijn wil op deze manier in beeld krijgen welke administratieve lasten de huidige nieuwe praktijk zouden kunnen belemmeren.

Overwaarde vrijmaken voor woningaanpassing lukt niet

Onlangs bleek nog uit onderzoek van de seniorenorganisatie ANBO dat één op de vier (23%) senioren die overwaarde op de woning vrij wil maken én op dit moment de woning wil aanpassen, tegen financieringsproblemen aanloopt. Dit probleem speelt bij mensen die niet in aanmerking komen voor ondersteuning vanuit de gemeente.

Liane den Haan, ANBO-directeur: “Om langer thuis te kunnen blijven wonen willen veel senioren met een eigen huis woningaanpassingen doorvoeren. Maar vaak zit de financiële ruimte voor aanpassingen ‘in de stenen’. Er zijn onvoldoende mogelijkheden om overwaarde op het huis om te zetten in financiering. Dat vindt ANBO een gemiste kans.”

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button