Nieuws uit ZwolleVervoerVoorpagina

Sprinters tussen Zwolle en Leeuwarden/Groningen sneller vanaf december

Zwolle – De NS wil de dienstregeling vanaf december 2021 fors verbeteren. Er komen meer treinen, snellere verbindingen en betere aansluitingen. Dat staat in de Adviesaanvraag Dienstregeling 2022 aan regionale overheden en de reizigersorganisaties. Zo komt de rechtstreekse Sprinter tussen Leeuwarden en Zwolle terug, dankzij een nieuwe spooraansluiting. En de Sprinter tussen Groningen en Zwolle wordt tot vier minuten sneller.

Met de dienstregeling 2022 kan NS – op basis van pre-coronacijfers – 200.000 reizigers een betere reis geven. Ongeveer 24.000 reizigers zouden iets langer onderweg zijn.

Sneller in het Noorden

Dankzij de aanleg van nieuwe infrastructuur door ProRail tussen Meppel en Zwolle kan NS de Sprinter Leeuwarden – Meppel doortrekken naar Zwolle, zoals dat in het verleden ook het geval was. Voor reizigers tussen bijvoorbeeld Zwolle en Wolvega wordt de reistijd daardoor bijna tien minuten korter. De Sprinter wordt ook sneller: op de hele rit tussen Leeuwarden en Zwolle scheelt dat 1 tot 2 minuten. Hierdoor wordt de aansluiting in Leeuwarden in de richting naar Groningen verbeterd. De reistijd tussen de Randstad en Friesland wordt hierdoor korter. De Sprinter tussen Groningen en Zwolle wordt tot vier minuten sneller.

Definitieve dienstregeling

Elk jaar vraagt NS reizigersorganisaties in januari om advies over de dienstregeling die in december ingaat. NS gebruikt hun adviezen om de plannen waar mogelijk te verbeteren. Daarna bekijkt spoorbeheerder ProRail of de wensen van NS passen op het spoor, waarbij zij ook rekening houdt met de wensen van andere reizigersvervoerders en goederenvervoerders.

Gerelateerde artikelen

Back to top button