Spreek je geen Nederlands dan geen bijstandsuitkering in Zwolle?
Dinsdag 17 maart 2015 is door De Eerste Kamer de wet Taaleis WWB aangenomen. Hierin is het meester zijn van de Nederlandse taal een voorwaarde voor het ontvangen van bijstand. Als iemand de taal spreekt, kan hij of zij het maximale uit zichzelf halen.
De VVD stelt dinsdag vragen aan het Zwolse college hierover. De VVD wil weten op welke wijze de gemeente Zwolle uitvoering gaat geven aan die wettelijke taaleis voor de bijstand.
“De eerste voorwaarde om goed mee te kunnen doen in onze samenleving is het meester zijn van de Nederlandse taal,” zegt raadslid Johran Willegers. De wet ‘Geen Nederlands, geen bijstand’ is nu aangenomen om dat zeker te maken. Volgens de VVD is dat goed nieuws.
De VVD wil zoveel mogelijk mensen aan het werk helpen. Wie zonder werk zit en een bijstandsuitkering ontvangt, doet vanzelfsprekend zo veel mogelijk om snel weer een baan te krijgen. Het spreken van Nederlands is een basisvoorwaarde om aan de slag te kunnen gaan. “Dat de gemeente daar nu een verantwoordelijkheid in neemt, maar die inzet om de taal te leren ook kan eisen van mensen is een mooie ontwikkeling,” zegt Willegers.
Zwolle moet nu aan de landelijke wet voldoen om mensen die de Nederlandse taal niet spreken hun bijstand te ontzeggen en heeft een verantwoordelijkheid bij het scholen van mensen om de taal te leren. Maar een uitdaging is dat de kosten van de uitvoering van de wet bij de gemeente liggen. Deze zorgen worden ook gedeeld door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Daarom vraagt de VVD het college naar hoe het college de wet gaat invullen en hoe dit bekostigd gaat worden.