Nieuws uit ZwolleSportVoorpagina

Sportkantines in Zwolle van de kroketten naar de smoothies

Zwolle – Meer smoothies, gezonde broodjes en minder kroketten in de sportkantines. Zwolle telt slechts één gezonde sportkantine en dat is bij voetbalvereniging Berkum. Dat kan beter vinden de politieke partijen in Zwolle.

Daarom werd maandagavond unaniem een voorstel aangenomen van Groen Links om gezonde sportkantines bij Zwolse clubs te bevorderen. Dat moet gaan gebeuren in de eigen contacten van de gemeente en via Sportservice Zwolle. De organisatie die sportverenigingen in Zwolle ondersteunt.

Sportservice Zwolle is samen met de GGD uitvoerder van het project De Gezonde Sportkantine. Ze stimuleert en helpt sportverenigingen kosteloos bij het aanbieden van de gezondere keuze in sportkantines. Meer en meer mensen sporten en bewegen. Ze kiezen voor een gezonde leefstijl en daar horen gezond eten en drinken bij. Ook in de sportkantine moet die keuze er zijn.

Spanningsveld: kantine is onderdeel verdienmodel verenigingen

Toch is er volgens Jeroen van Leeuwen, directeur van Sportservice Zwolle, wel een bepaald spanningsveld: ‘Voor verenigingen die het met steeds minder subsidie moeten doen, zijn de inkomsten van de kantine juist heel erg belangrijk. We hebben dan ook al wel gesprekken gehad met bijvoorbeeld SVI. En dan ligt het toch moeilijk. ‘ Er is minder vraag naar gezonde snacks en een patatje verkoop makkelijk en brengt geld in het laatje.

Van Leeuwen benadrukt dat gezond eten iets is wat in de breedte moet worden opgepakt. ‘Op school, thuis en dan ook op zaterdag in de sportkantine.’ Want alleen een appel in de kantine zet geen verandering in eetpatroon in gang.

Gezond assortiment

Bij een gezonde sportkantine worden tussendoortjes van groente en fruit, vers gemaakte wraps en smoothies in het assortiment opgenomen. En even zo belangrijk, gepromoot bij de kantinebezoekers. Ook voor de bekende sportdrankjes kunnen vervangers worden gezocht met minder caloriëen.

Variatie tussen snack en een gezond aanbod

Een gezonde kantine betekent overigens niet dat er geen snacks, snoep of chips meer te krijgen is, maar wel dat er een gevarieerder aanbod is met de keus aan gezondere producten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button