Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Spitsstroken tussen Amersfoort en Zwolle moet files A28 oplossen

Zwolle / Noord-Veluwe – “Capaciteitsuitbreiding op de A28 tussen Amersfoort en Zwolle is noodzakelijk voor een structurele verbetering van de verkeersdoorstroming. Dit is van groot belang voor de regionale economie.” Dat stellen Regio Noord-Veluwe en VNO-NCW. In samenwerking met de gemeenten heeft Regio Noord-Veluwe een pamflet opgesteld dat de lokale partijen aanleveren bij hun vertegenwoordigers in de Tweede Kamer. Het pamflet dient als lobbymiddel binnen het landelijke Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT).
Oorzaak van de verkeersdrukte is de sterke toename van het (vracht)verkeer. Dat zorgt ervoor dat er op de A28 tussen Amersfoort en Zwolle steeds meer files staan. Met name in de ochtendspits richting Amersfoort, maar ook in de avondspits richting Zwolle. De voertuigverliesuren die hier het resultaat van zijn, zorgen voor grote onkosten voor het bedrijfsleven in Oost- en Noord-Nederland.

Extra noodzaak

De reconstructie van knooppunt Hoevelaken (A1/A28) zal geen structurele verbetering brengen voor de verkeersdoorstroming op dit wegvak van de A28. Bovendien zal de aanstaande uitbreiding van Lelystad Airport voor passagiersvliegtuigen zorgen voor nog meer verkeer op de A28. Deze ontwikkeling versterkt de noodzaak van capaciteitsuitbreiding.

Spitsstroken als oplossing

Het pamflet schetst de oplossing die de regio voor ogen heeft: spitsstroken tussen Amersfoort en Zwolle. Daardoor ontstaat er in de spits een ‘2×3 verkeersoplossing’. Spitsstroken zorgen voor een goede doorstroming van het verkeer op dit belangrijke wegvak tussen de Randstad en het noorden en oosten van het land.

Brede coalitie

Om te komen tot een oplossing voor het fileprobleem willen Regio Noord-Veluwe en VNO-NCW (de vereniging die opkomt voor de belangen van ondernemers in Midden- en Oost-Nederland) een brede coalitie vormen met de volgende partijen: de provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland, Regio Zwolle en Transport en Logistiek Nederland (TLN). Laatstgenoemde partij is de ondernemersorganisatie voor wegtransportbedrijven en logistiek dienstverleners.

Gerelateerde artikelen

Back to top button