Voorpagina

Spitsfietsen Zwolle Kampen krijgt vervolg

Zwolle – Spitsfietsen krijgt een vervolg. In de afgelopen zes maanden zijn er door werknemers in Zwolle en Kampen meer dan 107.000 woon-werkritten gefietst. Van de 2739 actieve deelnemers hebben ruim 1.000 deelnemers bewust gekozen om de auto te laten staan en vaker de fiets te nemen. Voor de regionale bestuurders van Beter Benutten Zwolle Kampen zijn dat positieve resultaten die om een vervolg vragen. Daarom hebben zij besloten dat Spitsfietsen voor de rest van 2017 doorgaat. Wel zijn er in het vervolg van het project enkele wijzigingen.

Resultaten

Spitsfietsen heeft in de periode tussen september 2016 en februari 2017 ruim 10.000 minder autoritten in de spits opgeleverd. Daarmee draagt het project fors bij aan het doel van Beter Benutten om de bereikbaarheid van Zwolle en Kampen te verbeteren. Dit onder andere door andere vormen van mobiliteit en het stimuleren van mobiliteit buiten de spits. De bijgevoegde factsheet laat zien dat een groot aantal werknemers in Zwolle en Kampen heeft meegedaan en dat ruim meer dan 100.000 woon-werkritten hebben gefietst. Ruim 1.000 deelnemers hebben gedragsverandering laten zien: zij hebben samen 13.888 keer gefietst in plaats van de auto genomen. 74% van die spitsmijdingen vond ook daadwerkelijk plaats op de belangrijkste knelpunten in de regio. Daarmee is 38% van de projectdoelstelling op het gebied van spitsmijdingen gerealiseerd, in 31% van de tijd.

Bert Boerman, gedeputeerde provincie Overijssel en bestuurder Beter Benutten Zwolle Kampen vindt de resultaten veelbelovend. “Met het vervolg van Spitsfietsen hopen we nog meer mensen het gemak van de fiets in de spits, maar ook daarbuiten, te laten ervaren. Steeds meer forenzen vinden de fiets, of e-fiets als ze iets verder weg wonen, een goed alternatief voor de auto in het woon-werkverkeer. Ik kan dit alleen maar toejuichen. De (e-)fiets is niet alleen goed voor de gezondheid. Minder uitstoot van auto’s verbetert ook de luchtkwaliteit en onze steden blijven goed bereikbaar. Ik hoop dan ook dat het vervolg van Spitsfietsen nog meer mensen stimuleert om de fiets te pakken en de auto wat vaker de laten staan.”

Bij Spitsfietsen zijn inmiddels ruim 100 werkgevers betrokken. Door Spitsfietsen zijn die werkgevers ook betrokken geraakt bij andere initiatieven van Beter Benutten Zwolle Kampen. “De kracht van Beter Benutten is dat de Overheid en het bedrijfsleven de handen ineenslaan”, aldus Remco Reinink, Operationeel Groepsdirecteur Zalsman en tevens CEO regionaal bedrijfsleven van het bestuursteam Zwolle Kampen. “Met elkaar werken we aan duurzame en slimme mobiliteit en dit levert zoveel meer op. Niet alleen hebben we inmiddels een mooi netwerk aan betrokken organisaties maar Zalsman heeft, mede dankzij Beter Benutten, fittere werknemers.”

Het vervolg

Vanaf april 2017 is Spitsfietsen op een aantal punten gewijzigd. Voor de meeste deelnemers is de geldelijke beloning omgezet naar loten voor een loterij. De deelnemers krijgen daarnaast (in de loop van dit voorjaar) nieuwe uitdagingen aangeboden in via de Spitsfietsen-app. Zo kunnen deelnemers persoonlijke doelen behalen of samen met een groep. Oof kunnen ze met een groep tegen een andere groep ‘strijden’. Nieuwe deelnemers zijn nog van harte welkom . De nieuwe deelnemers die daadwerkelijk overstappen van de auto op de fiets ontvangen een geldelijke beloning voor een periode van maximaal drie maanden. Daarna gaat elke deelnemer automatisch over naar de loterij.

informatie

 

Factsheet spitsfietsen
Factsheet spitsfietsen

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button