EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

SP wil tijdige uitkering Bijstand in december

De Zwolse SP wil dat de gemeente voorzorgsmaatregelen neemt om te garanderen dat de bijstandsuitkering van december tijdig wordt uitbetaald en ontvangen. De partij zal hierover maandag bij de gemeenteraadsvergadering mondelinge vragen stellen.

Op de website van de gemeente staat dat de bijstandsuitkering van december op de 31e zal worden betaald. Zo werden eerder al 31 juli, 31 augustus, 30 september, 30 oktober en 27 november vermeld. Ondanks de vermelde datum blijkt in de praktijk dat het geld eerder op de rekening staat. Veelal op de 27e of de 28e. Mede afhankelijk van de bank van de ontvanger.

SP-gemeenteraadslid Bert Sluijer: “Juist dit jaar komt deze betaaldatum niet goed uit. Oudejaarsdag valt op donderdag. Zo’n dag zijn financiële instellingen eerder gesloten en/of niet volop in bedrijf. Vrijdag is Nieuwjaarsdag en ligt heel Nederland stil. Zaterdag 2 januari zullen banken evenmin op volle kracht draaien. De zondag daarna al helemaal niet. De eerste normale werkdag komt daarmee pas op maandag 4 januari 2016. Een kleine vertraging of storing in de uitbetaling kan dit jaar dus niet op korte termijn hersteld worden, met grote gevolgen voor mensen die afhankelijk zijn van een uitkering.

We moeten situaties als in 2013 en 2014 voorkomen, toen werden in januari de PGB’s in Zwolle te laat betaald. Ook zonder storing is het deze maand de vraag of de ontvanger het geld nog in 2015 op de rekening heeft staan, wanneer de gemeente pas op het laatste moment de uitkering over maakt. Hier lopen we een dubbel risico. Het zou dit college juist sieren als de betaling voor de Kerstdagen kan worden gedaan.”

Gezien de tijdsdruk en het belang zal de SP hier maandag mondelinge vragen over stellen aan de wethouder. Maar de partij wil op dat moment ook een meer principiële kaart spelen. Sluijer: “Wij zien niet in waarom onze stad een bijstandsuitkering op de laatste dag van de maand betaalt. Steden als Nijmegen, Utrecht, Den Haag en Deventer betalen ook eerder. Net als bij veel werknemers in dit land, betaalt mijn werkgever mijn loon rond de 23e uit. Ook de ambtenaren, de wethouders en onze burgemeester hoeven niet tot het eind van de maand te wachten op hun geld. Dit college verwacht van alle inwoners dat ze participeren, mantelzorg verlenen, meedoen, tegenprestaties leveren enzovoorts. Dan kan Zwolle van zijn kant ook tonen dat het alle inwoners gelijk wil benaderen. Zo lossen we een klein stukje tweedeling op, wordt Zwolle een stapje socialer en dat is gelijk een goed voornemen voor 2016.”

De partij zal de wethouder verzoeken het beleid aan te passen en de maandelijkse betaaldatum te vervroegen/

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.
Back to top button