EconomieNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Soepelere regels voor bijstandsgerechtigden Zwolle

PvdA Zwolle wil experimenteren met een sociale(re) bijstand: minder regels, meer mogelijkheden om te kunnen bijverdienen, gebaseerd op vertrouwen in plaats van repressie. Een motie van PvdA, D66, GroenLinks, CDA en SP is vandaag aangenomen in de gemeenteraadsvergadering.

In de Tweede Kamer is vorige week een motie van GroenLinks, PvdA, D66 en de SP aangenomen, die pleit voor meer ruimte om te experimenteren voor de gemeenten die hiermee aan de slag willen. Bijverdienen is op dit moment heel beperkt mogelijk binnen de Participatiewet. Doordat de wet zo streng is, is het voor uitkeringsgerechtigden moeilijk om langzaamaan de stap naar werk te maken.

Fractievoorzitter van de PvdA fractie Eefke Meijerink: ‘Een motie die vorige week in de kamer is aangenomen, maakt het mogelijk de participatiewet flexibeler toe te passen als het gaat om de daginvulling van mensen met een bijstandsuitkering. Dat kan gaan over bijverdienen in relatie tot de armoedeval. Dat kan ook gaan over een opleiding, vrijwilligerswerk of mantelzorg. Wij zouden graag alles op alles willen zetten om mensen met een bijstandsuitkering te willen benaderen vanuit vertrouwen: zelf weet je vaak het allerbeste hoe je een bijdrage wil en kan leveren aan de wereld om je heen.’

Het Zwolse college zal nu een een voorstel moeten uitwerken voor een meer stimulerende bijstandsregeling. Een regeling waarbij minder verplichtingen worden opgelegd en meer ruimte wordt gegeven voor bijverdienmogelijkheden. Deze maatregelen moeten meer mensen uit de bijstand aan werk helpen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button